Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjokkert over utstilling

Ada Sofie Austegard er forferdet over en kunstutstilling der bilder av hennes avdøde datter stilles ut sammen med bilde av drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ada Sofie Austegard er opprørt, både over sammenhengen der bildet blir brukt, og at kunstneren Kate Pendry ikke tok seg bryet med å kontakte henne på forhånd.

- Dette er helt forferdelig. Det skal en del til for å vippe meg av pinnen, men dette gjorde akkurat det. Det er veldig vondt å se Stine Sofie brukt på denne måten og i en slik sammenheng, sier Austegard til Agderposten.

Austegard er også opprørt over at verken Pendry eller ledelsen har villet diskutere saken i ettekant.

Hun vil ikke kreve forestillingen stanset, men håper på boikott.

- Vil utfordre fordommene

Hvem er god og hvem er ond? Det er temaet når Kate Pendrys innstallasjonsforestilling «Tales From A Wicked Child» åpner ved BIT Teatergarasjen i Bergen onsdag. Utstillingen viser bilder av 50 kjente personer som barn. Pendry oppfordrer publikum til å gjette hvem som ble gode, hvem som ble onde, og hvem som ikke fikk vokse opp i det hele tatt. Blant disse er Adolf Hitler, Charles Manson - og Stine Sofie og en av hennes drapsmenn - Jan Helge Andersen.

Pendry mener media demoniserte drapsmennene i Baneheia-saken. Nå vil hun «utfordre fordommene» hun tror media skaper hos folk.

- Tre av disse barna ble myrdet. Fem av disse barna drepte andre barn. To av dem vokste opp til å bli berømte mennesker...og to av dem vokste opp til å bli normale...akkurat som deg og meg. Kan du fortelle meg hvem som er hvem, spør Pendry på nettsiden til IT Teatergarasjen.

- Vi begynner å hate de vi tror er onde. Men når begynner ondskapen? Spør du noen om de ville drept Hitler hvis de kunne gå tilbake i tid, svarer de fleste ja. Men når ville de drept ham? Som en atten måneder gammel baby? sier kunstneren til Bergens Tidende.

- Beklager

Kunstnerisk leder Sven Åge Birkeland beklager at de ikke kontaktet familien på forhånd. De vurderer nå om de skal fjerne bildene.

Ifølge informasjonsansvarlig Andreas Langenes er det ikke aktuelt å fjerne bildet av Stine Sofie på det nåværende tidspunkt.

- Vi er i dialog med kunstneren om problemstillingen, så det må vi få komme tilbake til, sier han til Dagbladet.no.

<B>PORTRETTER:</B> Denne omstridte samlingen portretter stilles ut i Bergen. Drapsmenn og drapsoffer er avbildet side om side, inkludert Baneheia-drepte Stine Sofie Austegard og drapsdømte Jan Helge Andsersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!