Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

13 Reasons Why:

Sjokkerte med «årets drøyeste scene». Nå er serien tilbake

Den omstridte snakkis-serien er tilbake med ny sesong.

TRETTEN NYE GRUNNER: I sesong 2 av Netflix-serien «13 reasons why» får vi se hvordan det går med Clay og resten av ungdommene på Liberty High etter Hannahs død. Video: Netflix Vis mer

(Dagbladet): Netflix-serien «13 Reasons Why» skapte sterke reaksjoner i fjor, og fikk kritikk etter at de viste et svært detaljert selvmord i første sesong. Mens mange hyllet serien for å ta opp et viktig tema, fryktet andre at serien kunne føre til smitteeffekt.

Nå har Netflix sluppet traileren til andre sesong. Denne gangen ser det ut til at voldtekt vil bli et av seriens sentrale tema.

Polaroidbilder

Første sesong av serien var basert på en ungdomsbok fra 2007 av Jay Asher, og handler om 17 år gamle Hannah Baker, spilt av Katherine Langfjord, som har tatt sitt eget liv.

Før hun døde spilte hun inn kassetter, hvor hun trakk fram 13 grunner til at hun tok livet sitt. Hun trakk også fram personer hun mener hadde skylden for selvmordet.

I sesong to av serien dukker det opp uhyggelige polaroidbilder.

Gjennom disse bildene vil Clay, en av seriens hovedpersoner, og klassekameratene hans avdekke en forferdelig hemmelighet og en konspirasjon for å holde den skjult, skriver Netflix i en pressemelding.

- Ikke stilt til ansvar

Seeren får også vite hvordan karakterene håndterer en komplisert hverdag etter Hannahs død. Blant annet hvordan Hannahs venninne Jessica klarer seg etter at hun ble voldtatt, og om det får noen konsekvenser for voldtektsmannen.

- Jessica har bare såvidt startet prosessen med å komme seg etter voldtekten, og vi har en voldtektsmann som ikke på noen måte har blitt stilt til ansvar for sine handlinger. Å la disse to tingene henge i løse lufta ville vært opprørende, har Brian Yorkey, produsent for serien, tidligere uttalt til Entertainment Weekly.

- Jeg vil yte Jessicas historie den rettferdigheten den fortjener, og følge henne mens hun går tilbake til skolen, og prøver å bearbeide det som har skjedd med henne. For det er noe millioner av unge kvinner går gjennom, sa Yorkey.

Andre sesong har premiere 18. mai.

Kritikk av selvmordsscene

Flere norske eksperter Dagbladet snakket med i fjor, var sterkt kritiske til serien etter at selvmordsscenen ble vist i første sesong.

- Jeg er ganske sikker på at denne scenen er uten sidestykke det drøyeste som ligger på Netflix. De kan umulig ha lyttet til medisinske eksperter. Når man snakker om medieomtale av selvmord, finner man at jo mer man går i detalj, jo sterkere er potensialet for smitte, sa Adrian Lorentsson, kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom, til Dagbladet i fjor.

Mye tyder på at Netflix har tatt kritikken på alvor.

I mars i år slapp strømmegiganten en informasjonsvideo om «13 Reasons Why». I videoen, som er publisert på Youtube, snakker Katherine Langford og flere av hennes skuespillerkolleger om seriens tematikk, som involverer både selvmord, seksuelt overgrep og rusmisbruk.

- Ved å rette søkelyset mot disse vanskelige temaene, håper vi at serien kan hjelpe seerne med å starte en samtale, sier Langford i videoen.

Skuespiller Dylan Minnette, som spiller Clay i serien, oppfordrer også seere som trenger noen å snakke med om å snakke med foreldre, venner, en rådgiver på skolen, eller en annen voksen man stoler på, ringe en hjelpetelefon, eller besøke nettsiden 13reasonswhy.info.

Som en del av verktøykassa til tenåringer og foreldrene deres, har Netflix opprettet dette nettstedet for serien. I Norge leder lenka til Mental Helses nettsted «Si det med ord».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media