VERDENS ØYNE Det er nå verdens øyne er rettet mot Russland under de Olympiske leker. Det er nå verden burde forene seg og kreve en slutt på tragedien, skriver Jon-Erik Solaas, som sammen med Sigbjørn Schanke har laget denne tegneseriestripa.
VERDENS ØYNE Det er nå verdens øyne er rettet mot Russland under de Olympiske leker. Det er nå verden burde forene seg og kreve en slutt på tragedien, skriver Jon-Erik Solaas, som sammen med Sigbjørn Schanke har laget denne tegneseriestripa.Vis mer

Sjokket som overdøves av idrettsprestasjoner

I Russland er det å være menneske ikke lenger noe som gjelder alle. Det er blitt en status som kun kan tilegnes de Putin og hans maktregime ser som verdige innehaver av tittelen «fullverdig menneske».

Meninger

Regimer som velger seg ut minoriteter og undertrykker dem grovt er ingen nyhet. Historien har tidligere dokumentert ekstremtilfeller som statsapparatet i Nazi-Tyskland og Apartheid-regimet i Sør-Afrika. Kanskje det er derfor de såkalte «anti-homolovene», trakasseringen, volden og drapene, i Russland, av mennesker som identifiserer seg som LHBT-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) ikke har fått nok oppmerksomhet av resten av verden?

Derimot er det noe som er nytt. Verden som vi lever i dag er en verden som har erklært at ethvert menneske skal behandles med likeverd og respekt. Russland sitter selv som fast medlem i FNs sikkerhetsråd, et ledd i en organisasjon som i 1948 lagde egne konvensjoner for å verne om menneskets likeverd. Konvensjonene lærer oss blant annet at verdien av et menneskeliv verken kan måles i tall eller penger. Av denne grunn er det som skjer i Russland mot LHBT-personer, noe som ikke kan være noe annet enn et sjokk og en menneskerettighetstragedie.

LHBT-personer er mennesker, helt vanlige folk, og skal ikke ha noe annet en helt vanlig behandling på et likeverd med alle andre mennesker.
For Russland er behandlingen av deres egne innbyggere intet annet enn skammelig. Ingen pomp eller prakt, OL -feiring eller ikke-OL-feiring kan legge skjul på dette.

Debattens makt ligger i å kunne sette ting på dagsorden, trekke frem de som vet noe, og informere om de som intet vet, mens det skapes refleksjoner som resultere i handling.

Det er nå verdens øyne er rettet mot Russland under de Olympiske leker. Det er nå verden burde forene seg og kreve en slutt på tragedien.

La oss ikke se en annen vei som verden gjorde i 1936 ved OL i Berlin, og la oss ikke tro det er umulig for Russland å endre seg. Russland er en nasjon som en gang har satt likeverd som alles sak på agendaen da de søkte revolusjon tidlig i forrige århundre.

Revolusjonen de behøver nå er en som igjen setter menneskets likeverd på dagsorden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.