DEBATT

Sjokket vi ventet på

Det mest rystende med angrepene i Danmark er det faktum at vi visste at det kom til å skje.

SORG: Danske og israelske flagg markerer gårsdagens minnestund for ofrene etter terroren i København, her foran synagogen i Krystalgade. Det kunne like gjerne skjedd her, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
SORG: Danske og israelske flagg markerer gårsdagens minnestund for ofrene etter terroren i København, her foran synagogen i Krystalgade. Det kunne like gjerne skjedd her, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så mange spørsmål. Så uklare svar. Vi visste dette. Terroren har kommet til Norden for lengst og vi som husker 22. juli med skrekk og gru har håpet at vi allerede har fått vårt livs største sjokk. Jeg er ikke så helt sikker på det. For slik Europa ser ut akkurat nå, kan det virke som om det er en hel del folk der ute med onde, bestialske, massemorderiske, ideologiske og religiøse forskrudde hensikter.

Tross all denne viten. Allikevel skjer det. 50 mil unna Oslo. København under angrep. Dette kom ikke som et sjokk. Det kom som forventet.

Dan Uzan og Finn Nørgaard mistet livet. Dan av den enkle grunn fordi han var jøde. Finn av den banale grunn at han befant seg i lokalene der en debatt om ytringsfrihet foregikk. Mohammed-tegner Lars Vilks sies å skulle ha vært hovedmålet. Flere politifolk tok i mot kuler i armer og ben. Det er slik jeg vil beskrive en krok i innerste helvete.

Jeg gråt da jeg leste dette. Jeg fikk ikke sove. Jeg ble livredd for første gang siden jeg begynte å «rope høyt» om antisemittisme. København. Det kunne like gjerne ha skjedd i Oslo sentrum. Så nært føles det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer