Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjokkfunn i fiskebutikk

Romerske krukker ble funnet i en spansk sjømatbutikk. Butikkeieren risikerer straffeforfølgelse.

FØRSTE ÅRHUNDRET: Disse krukkene er fra det første århundret etter kristus. Foto: La guardia civil.
FØRSTE ÅRHUNDRET: Disse krukkene er fra det første århundret etter kristus. Foto: La guardia civil. Vis mer

En far og hans sønn hadde pyntet sin fiskebutikk med noen krukker som sønnen hadde funnet på havets bunn.

Under en inspeksjon av butikken oppdaget myndighetene at krukkene slett ikke var noe skrot, men 13 «amforaer» fra det første århundret etter Kristus, skriver The Guardian.

Amforaene var krukker som romerne brukte for å transportere olje og vin. Myndighetene fant også et anker fra 1700-tallet.

Gjenstandene har nå blitt flyttet til Museo del Mar i den valencianske byen Santa Pola, nær Alicante.

FUNN: Et perfekt bevart gammelt romersk mosaikkgulv er blitt oppdaget i nærheten av den norditalienske byen Verona. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kan bli straffet

Eksperter ved museet har konkludert med at krukkene antakelig kommer fra et forlis utenfor Middelhavskysten og er beskyttet av arkeologiske kulturminnelover.

Det kan bety dårlig nytt for butikkeieren og sønnen.

Nå kan de hende de blir straffeforfulgt på mistanke om lovbrudd mot historisk arv og for å bevisst ha vært i besittelse av gjenstander av ulovlig opprinnelse.

PRATSOM: Forskere ved Leeds City Museum har ved hjelp av 3D-printing fått vite hvordan stemmen til en 3000 år gammel mann hørtes ut som. Reporter: Christian Wehus. Video: Leeds City Museum. Vis mer

Fant mosaikkgulv

Det er ikke bare i Spania underlige funn har blitt avdekket den siste tiden. For noen måneder siden ble et romersk mosaikkgulv funnet i Italia.

Mosaikken ble funnet noen få meter under en rad med vinstokker. På grunn av coronapandemien har en utgraving i området vært stoppet, men bare ei uke etter at arbeidet kom i gang igjen fant de mosaikkgulvet, skriver, The Guardian.

Siden 1922 har det vært arbeid i området, og mosaikkgulvet skal tilhøre en romersk villa som skal ha stått på stedet i det tredje århundre.

- Etter utallige tiår med mislykkede forsøk, har en del av gulvet og grunnlaget for den romerske villaen som ligger nord for Verona endelig blitt funnet, skrev myndigheter fra Negrar di Valpolicella på byens Facebook-side

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!