Sjokkmelding fra Torgalmenningen

BERGEN (Dagbladet): Sjokkmelding til nasjonen: En rask runde i Bergens gater og forretninger i går formiddag levnet ingen tvil: det bergenserne snakket om, var ikke festspill, men prinsessebryllupet i småbyen nordpå.

Hvordan dette oppsiktsvekkende avvik fra enhver normalitet skal tolkes, ligger langt bortenfor denne spaltes sosialantropologiske kompetanse å avgjøre. Sola flommet over Torg- og Vågsallmenningen, det klang av musikk i gater og streder, og alt lå til rette for uhemmet festspilleri, men likevel: også i Bergen var det Märtha & Aris dag. Skummelt, en slik utglidning kan fort vekk ende med at bergenserne skriker seg hese på Rosenborg også, og da er det bare å innføre ny tidsregning mellom de sju fjell.

  • Sjokket til tross fortsetter de 50. Festspill, i dag eksempelvis med pianisten Einar Steen-Nøkleberg i aksjon på Siljustøl, Harald Sæveruds hjem. Ikke bare skal Steen-Nøkleberg spille Sæverud, han utgir også en 5-CD-boks med komponistens komplette pianomusikk. Skjønt, ikke helt komplett, for nylig ble det oppdaget ukjente Sæverud-verk på Bergen Offentlige Bibliotek, deriblant et stykke kalt «Lolita». (Vi iler til med å opplyse om at Lolita var Sæveruds kjælenavn på hustruen gjennom alle år, og altså ikke et uttrykk for en spesiell gammelmannstilbøyelighet.) Musikken er allerede innspilt, og vil bli utgitt på en CD nummer seks seinere i år.
  • Vertavo-kvartetten har vært innom Bergen, og denne spalte trådte respektfullt inn i ærverdige Logen torsdag kveld for å høre damene utfolde seg, alene i Bartsks fjerde strykekvartett og sammen med pianist Håvard Gimse i Brahms' klaverkvintett. Alt låt som forventet storartet, men det var Bartsk-oppvisningen som tok pusten fra salen. Kammer-rock'n'roll i ultraklasse, spør De oss, og spør De ikke, sier vi det likevel. Halvt svimeslått tok vi oss videre til Sardinen og Nattjazz, der Solveig Slettahjell og hennes Slow Motion Quintet kronte kvelden med sine utsøkte balladetolkninger og sendte oss til sengs i visshet om at Bergen for tida er verdens beste sted å være.

Selv om trøndere og andre rojalister måtte mene noe annet.