Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sjokkrapport fra lykkeland

Hinsides den amerikanske drømmen er det ikke mye positivt å vente.

SAMFUNNSKRITISK JOURNALIST: Barbara Ehrenreich. Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX
SAMFUNNSKRITISK JOURNALIST: Barbara Ehrenreich. Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BOK: Coacher, motivasjonstalere, arbeidsnarkomane, autentiske smil, megakirker, nedskjæringshysteri, omplasseringsfirmaer, råtten gjeld og tvilsomme lån. Ifølge Barbara Ehrenreichs bok av fjoråret har alle disse fenomenene ett til felles, nemlig en grunnleggende gal tenkemåte.

Den kjente journalisten har klart det igjen, å skrive bestselgende samfunnskritikk. «Hvordan den hemningsløse dyrkelsen av positiv tenkning har underminert Amerika,» lyder den megetsigende undertitlen. Ja, positiv tenkning og forelskelse i lykke har vært amerikanernes store ulykke. En ulykke som er blitt en enestående kommersiell suksess med en hel coaching-industri og ditto produkter.

Befriende sinne
Oppstarten er svært personlig. Ehrenreich forteller om sine erfaringer som kreftpasient. Det er kanskje galt å si at hun tok brystkreftdiagnosen som en mann, men hun befant seg i alle fall ikke vel i brystkreftens rosa sløyfe-kultur. Barskt og myndig avviste hun en positiv omfavnelse av sykdom, kreftens forløsende kraft og sjanse til kreativ selvforandring. For kvinner som tror de blir friske hvis de bare smiler, kan denne boken bli en eyeopener.

Ehrenreich som for lengst er friskmeldt, har bevart sitt befriende raseri. Hennes analyse av helsevesen, næringsliv, kirkeliv og vitenskap — særlig økonomi og psykologi — har kvaliteter av samfunnssatire. «Du blir ikke nedbemannet av kirken,» skriver hun om de nye megakirkene, forbrukssentrene.

Pessimisme
I sin jakt på hvorfor amerikanerne er så selvbedragersk lykkelige som de er, gjør hun interessante funn i religionshistorien. Den amerikanske tenkemåten er en moderne tapning av puritanismen til New Englands kalvinister. Deres uopphørlige arbeid med selvransakelse og selvkontroll har utartet i en sekulær lykkebevegelse. Altså en kollektiv villfarelse.

image: Sjokkrapport fra lykkeland

Kombinasjonen research og forskningsformidling, kulturhistorie og personlig dokumentar er mesterlig. Men boken er skjemmet av gjentakelser og kunne ha vært strammere redigert.

Ned på jorda
Heldigvis tar ikke Ehrenreich lykke-undersøkelser for god fisk. Lykke varer ikke evig. I det lange løp er faktisk pessimisme sunnere, mener hun. Kritisk tenkning og grunnleggende skepsis får folk til å se realitetene i en farlig verden. «Livets lyse sider» trekker oss ned på jorda. Ære være Ehrenreich for det.

Jeg har ikke lest originalen, men den stilfulle oversettelsen til Bjørn Axel Hermann er en pageturner.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 8. mars 2010.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!