«Euphoria»

Sjokkseriens voldsomme sextreff: - Realistisk

- Jeg kjenner til transjenter som har opplevd dette, det å gå ut og ha en ugrei sexopplevelse med eldre menn, sier transkvinne og samfunnsdebattant Christine Jentoft.

PREMIERE: HBO har rullet ut sin nye ungdomsserie «Euphoria», og allerede i den første episoden blir seeren vitne til drøye scener. Serien skildrer livene til high school-ungdommer og deres utfordringer med sex, rus og vennskap. Video: HBO / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag er det klart for tredje episode av den grensesprengende TV-serien «Euphoria» på HBO Nordic. Serien har på kort tid fått enormt mye oppmerksomhet både for det store fokuset på narkotika - og for sitt ekstremt seksualiserte innhold.

OBS! Spoilere for første episode av serien følger.

Allerede i første episode blir publikum konfrontert med en spesielt tøff scene: Den 17 år gamle transseksuelle Jules blir voldtatt av den voksne Cal Jacobs, som for øvrig også er en gift mann.

Serien har skapt sjokkbølger, men har også fått ros for å ta opp vanskelige temaer.

- Trenger flere slike roller

Hunter Schafer spiller den transseksuelle tenåringen Jules, som virker å være svært trygg i sin kjønnsidentitet. Hun synes det var spennende å spille en rolle hvor kjønnsidentitet ikke framstilles som en utfordring.

- Vi trenger flere roller der transpersoner ikke bare takler det å være trans: De er bare transpersoner som sliter med andre utfordringer. Vi er så mye mer komplekse enn bare én identitet, sier hun til Variety.

Schafer samarbeidet med serieskaper Sam Levinson for å sikre at detaljene i Jules' historie gikk godt overens med hennes egen erfaring som transkvinne.

- Alle utfordringene som kommer ved å være både trans og queer samtidig, at det er noe som publikum kommer til å se, det er virkelig spennende for meg fordi den historien kommer til å være tilgjengelig for alle. Men det som også er spennende er at det ikke handler om det i det hele tatt, sier hun.

USENSURERT: Den nye serien «Euphoria» hylles for å skille seg ut på flere områder. Video: Dagbladet / HBO Vis mer

Hun har selv vært med på å kjempe en kamp for transseksuelle, ettersom hun vokste opp i Nord-Carolina. Hennes navn sto på lista som saksøkte staten over den såkalte «bathroom bill», som prøvde å pålegge en kontroll over hvem som fikk bruke de offentlige toalettene i staten. På tross av sin nye rolle, ser ikke Schafer seg som noen umiddelbar rollemodell for unge tenåringer.

- Jeg føler meg ikke forberedt eller moden nok, men jeg tror det kommer til å bli interessant å se hva som skjer de neste månedene mens serien blir sendt. Det er kanskje ikke opp til meg lenger, sier hun.

<strong>RUE:</strong> Dette er seriens hovedkarakter Rue (Zendaya Coleman), som får god kontakt med Jules. Foto: HBO
RUE: Dette er seriens hovedkarakter Rue (Zendaya Coleman), som får god kontakt med Jules. Foto: HBO Vis mer

- Et ikke-tema

Transkvinne og samfunnsdebattant Christine Jentoft mener det er plausible skjebner som portretteres i «Euphoria». Hun mener serien tar opp en tematikk som har eksistert lenge - også ting som hun og hennes venner gikk gjennom selv.

- Det som er kult, er at det er et ikke-tema at Jules er trans. Det må seeren gjøre seg opp en mening om selv, sier Jentoft til Dagbladet.

Hun viser til en scene der seriens hovedkarakter Rue (spilt av Zendaya) ligger i senga sammen med Jules, og skal plastre såret hennes.

- Da har vi en veldig god sekvens av Jules, hvor du åpenbart ser at det er en bul i undertøyet. Og så er det ikke det som er temaet, i det hele tatt.

- Dessuten er skuespilleren transjente selv og en aktivist. Det kan jeg like. Som vi også så med «Orange Is the New Black», gjør det ting hakket mer autentisk med en gang, legger hun til.

«EUPHORIA»: er navnet på serien HBO slipper sommeren 2019 - og basert på traileren har vi mye action i vente. Video: Dagbladet / HBO Vis mer

Jentoft liker også hvordan temaene som tas opp i serien ikke er noe som utelukkende gjelder transjenter. Som det at å dele sexvideoer med mindreårige faktisk er forbudt. Eller at karakterene i serien søker etter bekreftelse og anerkjennelse hos mennesker som de ser på som eldre og visere, slik som ungdommer ofte gjør.

Det på tross av at de voksne kanskje ikke alltid er sitt ansvar bevisst, mener Jentoft. Hun peker på den brutale sexscenen mellom Jules og Cal Jacobs.

- Til tross for at hun samtykker og ljuger på alder: Det er en veldig ekkel sekvens, og det er vanskelig å ikke sitte igjen med en følelse av at dette er en form for overgrep, sier Jentoft.

<strong>SKUESPILLERE:</strong> Barbie Ferreira som Kat og Alexa Demie som Maddy i «Euphoria». Foto: HBO
SKUESPILLERE: Barbie Ferreira som Kat og Alexa Demie som Maddy i «Euphoria». Foto: HBO Vis mer
<strong>SKUESPILLERE:</strong> Sydney Sweeney som Cassie og Algee Smith som McKay i «Euphoria». Foto: HBO
SKUESPILLERE: Sydney Sweeney som Cassie og Algee Smith som McKay i «Euphoria». Foto: HBO Vis mer

- Blir behandlet likt

- I et transperspektiv så tenker jeg at serien viser et godt eksempel på hvordan navigere verden som trans, og navigere verden med transpersoner i den. Vi ser at hun blir behandlet likt som de andre jentene, sier Jentoft, og fortsetter:

- Hun blir seksualisert, hun blir trakassert, samtidig driver hun og tester ut sin egen seksualitet. Man kan kanskje hevde at det er litt usunt. Men når man er ung, skal man eie verden, og som de sier i serien: den er ofte ikke større enn ti mennesker.

ORDFORKLARING

Cis-person: Det motsatte av å være transkjønnet. Majoriteten av menneskene er cis-kjønnet, og identifiserer seg med det somatiske kjønnet de har fått tildelt ved fødsel.

Transperson: Transkjønnethet, eller transseksualitet handler om at individets kjønnsidentitet er et annet av det somatiske kjønnet de har fått tildelt ved fødsel.

Derfor synes hun også det virker ganske realistisk når Jules går ut og har et sextreff med en vilt fremmed, av sine egne grunner.

- Jeg kjenner til transjenter som har opplevd dette, det å gå ut og ha en ugrei sexopplevelse med eldre menn, av forskjellige årsaker. Men jeg kjenner også til cis-jenter som har gjort det samme. Jeg tenker det er det som gjør serien så bra og virkeligheten kjip.

Jentoft påpeker også at seriens tittel, «Euphoria» har en artig kobling til transseksualitet, som hun ofte selv har brukt i forbindelse med foredrag.

- Som transperson snakker vi ofte om dysfori, og det å ha kjønnsdysfori. Da synes jeg det er veldig artig å snakke om eufori, og kjønnseufori. Alt er ikke bare kjipt og jævlig hele tida, det er noen fine greier inni der også.

Akkurat som Dagbladets anmelder, trekker Jentoft paralleller til «Skam».

- Der «Skam» gjorde homo i sesong tre, gjør «Euphoria» trans i sesong én. Vi får se om de klarer å følge etter Julie Andems sitt hjertebarn. Jeg er positivt innstilt inntil videre. Jeg vil gjerne se flere episoder før jeg går ut og hyller serien som helhet, men i representasjonen av en transkarakter er den så langt ekstremt verdt å hylle.

<strong>VIKTIG TEMATIKK:</strong> Hunter Schafer spiller den transseksuelle tenåringen Jules. Foto: HBO
VIKTIG TEMATIKK: Hunter Schafer spiller den transseksuelle tenåringen Jules. Foto: HBO Vis mer

Mye nakenhet

«Euphoria» skildrer livene til high school-ungdommer og deres utfordringer med sex, rus og vennskap. I serien møter vi blant andre rusavhengige Rue som sliter med barndomstraumer, og ser hvordan livet hennes forandres når hun blir kjent med transkjønnede Jules.

En stor mengde kjønnsorganer på skjermen er et av særmerkene som seerne har lagt merke til. I seriens andre episode, der det ble vist 30 peniser, skulle det egentlig være mange flere eksemplarer av det mannlige kjønn. Ifølge regissøren var det om lag 80 peniser som ble klippet vekk, før den ferdige versjonen av «Euphoria» sto klar.

- Det vil være foreldre som garantert kommer til å frike helt ut av serien, sier «Euphoria»-skaperen Sam Levinson (34), sønn av regissør Barry Levinson, til The Hollywood Reporter.

Dagbladets anmelder ga serien terningkast fem, og mente den var en blanding av «Skam» og «Requiem for a dream».

- Serien virket spesialdesignet for å få foreldre til å gripe forferdet til perlehalsbåndet sitt, og oss andre til å miste troen på både den oppvoksende generasjon og – ja, alle andre generasjoner, egentlig, heter det i anmeldelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer