BAKSMELL: regissøren bak skalndalestykket kan ha begått et kunstnerisk selvmord. Nå vil Kulturrådet gjennomgå hele søknaden på nytt. Resultatet kan bli avkortning i støtten, eller krav om tilbakebetaling av 270 000 skattekroner. Foto: Beate Petersen/Black Box
BAKSMELL: regissøren bak skalndalestykket kan ha begått et kunstnerisk selvmord. Nå vil Kulturrådet gjennomgå hele søknaden på nytt. Resultatet kan bli avkortning i støtten, eller krav om tilbakebetaling av 270 000 skattekroner. Foto: Beate Petersen/Black BoxVis mer

Sjokkteatret kan miste støtten

Teatergruppa som hadde brutal sex og halshogde høner på scenen kan miste støtten.

||| Kulturrådet satt selv i salen på Black Box og så skandalestykket.

Nå vurderer de å redusere eller trekke tilbake pengestøtten.

Blod og sexForrige uke skrev Dagbladet om sjokkerte publikum som forlot en forestilling på Black Box Teater der høner ble halshogd og en kvinne seksuelt mishandlet og penetrert med en dildo i anus, i det som skulle forestille en voldtekt.

Forestillingen har fått 270000 kroner i statsstøtte.

Dyredrap anmeldtDyrerettighets- organisasjonen NOAH har anmeldt drapene på de levende hønene.

-NOAH reagerer sterkt på at drap av dyr her gjøres som et rent underholdningselement i teaterforestillingen.

Det sier veterinær Siri Martinsen i NOAH, som også vil oppfordre Mattilsynet om å anmelde forholdet.

Kulturrådet i salenNå viser det seg at en representant for Kulturrådet satt i salen og så forestillingen «Bestialitetsteologiske fakultetsgrunnlegging».

-Jeg så forestillingen.

-Var vitne til både halshogging av høner og sexscene — etter dette forlot også jeg teatret, sier scenekunstkonsulent Melanie Fieldseth.

Hun har faglig ansvar for ordningen fri scenekunst og dans i Norsk kulturråd.

Vurderer på nyttTeatergruppa har fått 270 000 kroner i statlig støtte av Kulturrådet. Om lag halvparten av pengene er allerede utbetalt. Resten får gruppa når rapporter og regnskap er innlevert — seinest innen tre måneder.

-Nå må vi foreta en ny helhetsvurdering.

-At teaterstykker utvikler seg underveis, er naturlig — men jeg har aldri vært borti noe tilsvarende, sier teaterrådgiver Yrjan Svarva i Kulturrådet.

Får konsekvenserVerken han eller Fieldseth vil forskuttere noe som helst, men er tydelig på at dette får konsekvenser for teatergruppa — også for eventuelle seinere søknader.

-Publikumsreaksjonene taler for seg.

-Drepe dyr på den måten er ulovlig, om slike sexhandlinger også er det, vet jeg ikke, sier Svarva.

Spiste hønenePerformanceartisten Julian Blaue i teatergruppa Storkunstsolteddystaten kan ha begått et kunstnerisk selvmord. Skandalen på Black Box har spredt seg som ild i tørt gress, og teatrets sjef, Jon Refsdal Moe, vil aldri ha noe mer med Blaue å gjøre.

Mange andre vil nok også betakke seg en besøk av ham.

Julian Blaue bagatelliserer og forsvarer det som skjedd på scenen.

—Dette var ikke underholdning, men filosofi. Vi spiste hønene etter performancen. Selv fjærene brukte vi i våre kostymer, sier Blaue til Dagbladet.