Michael Jackson:

Sjokkuttalelse fra 1993 trekkes fram

HBO-dokumentaren «Leaving Neverland» har skapt sterke reaksjoner siden den ble vist for første gang i januar. Nå publiserer flere medier uttalelsen Michael Jacksons søster kom med i 1993.

LEAVING NEVERLAND: I mars har den omstridte dokumentar-serien «Leaving Neverland» premiere på HBO. Dokumentaren har mottatt en del kritikk fra Michael Jacksons familie, men HBO velger å ikke trekke den. Nå står flere av de angivelige ofrene fram, og snakker om livet på Neverland. Video: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

26 år etter at Michael Jacksons søster La Toya Jackson (62) kom med en oppsiktsvekkende uttalelse om sin bror under en pressekonferanse i Tel Aviv i Israel, trekkes de nå fram igjen av flere medier.

Blant dem som har publisert uttalelsen finner vi People, Insider, Daily Mail, NZ Herald og australske News.

Uttalelsen trekkes fram som følge av HBO-dokumentaren «Leaving Neverland», hvor James Safechuck og Wade Robson anklager den avdøde superstjerna for å ha forgrepet seg på dem over flere år mens de var barn.

- Jeg kan ikke, og vil ikke, være et taust vitne til disse kriminelle handlingene mot små, uskyldige barn. Dersom jeg forholder meg taus, betyr det at jeg bidrar til skyldfølelsen og skammen disse barna føler - og det mener jeg at er feil, sa La Toya om sin to år yngre brors påståtte handlinger.

På den tiden ble uttalelsen avfeid med at La Toya var gal, og at hun forsøkte å tjene penger på sin verdenskjente bror. I forbindelse med et bokslipp i 2011 valgte imidlertid La Toya å trekke uttalelsen, og forklarte at hun ble presset av sin tidligere ektemann.

- Både familien min og Michael visste at det ikke var jeg som snakket. Jeg trodde ikke et sekund på at broren min var skyldig i det han ble anklaget for. Da jeg snakket med Michael om uttalelsen noen år etter, fortalte han meg at han visste at det ikke var jeg som sa disse tingene. Jeg trengte ikke engang å forklare ham det. Han visste hele tiden at det ikke var sant, sa hun i et intervju med Daily Beast.

Anklager

I intervjuet fra 1993 stilte hun blant annet spørsmålstegn til at «en 35 år gammel mann lot en liten gutt bo hos ham i 30 dager», og at «en annen gutt bodde med ham i fem dager uten at de på noe tidspunkt forlot rommet».

- Hvor mange 35-åringer ville gjort det med små barn? Jeg er glad i broren min, men det han gjør er galt. Jeg vil ikke se disse barna bli skadd, sa hun for 26 år siden.

La Toya understreket imidlertid at hun aldri hadde sett broren gå til sengs med unge gutter, men hun hevdet å ha sett Michael Jackson betale «veldig, veldig store summer» hysjpenger til barnas foreldre.

- Disse barna vil bli traumatisert for resten av livet, og jeg ønsker ikke å se flere uskyldige, små barn bli utnyttet på denne måten.

La Toya Jackson har ikke uttalt seg om dokumentaren etter at den ble vist for første gang i januar.

Det samme året som uttalelsen fant sted, i 1993, ble Michael Jackson anklaget for å ha forgrepet seg på Jordan Chandler, men saken ble aldri prøvd for retten da popstjerna inngikk et forlik med Chandlers familie på 20 millioner dollar.

Dokumentar fra 2003

Men La Toya-uttalelsene er ikke de eneste som trekkes fram. The New York Times omtaler en dokumentar fra 2003 hvor Michael Jackson intervjues sammen med en 13 år gammel gutt.

På et tidspunkt i intervjuet hvilte gutten hodet sitt på Jacksons skulder mens popstjerna sa:

- Det mest kjærlige man kan gjøre, er å dele seng med andre.

Uttalelsen førte til at politiet åpnet etterforskning mot Jackson, som videre ledet til at han ble tiltalt for seksuelle overgrep mot barn - inkludert den 13 år gamle gutten. I rettssaken som fant sted i 2005 ble han frikjent for alle anklagene.

Kritiseres av familien

Dokumentaren «Leaving Neverland» har høstet sterk kritikk fra familien til den avdøde artisten. De mener at de ikke fikk komme til orde i dokumentaren, og sendte inn et klagebrev til to av kanalene som skulle vise dokumentaren.

- Dokumentaren er den type tabloid karakterdrap som Michael Jackson opplevde da han var i live, og som han nå også opplever etter sin død, heter det i en pressemelding fra dem som forvalter Jacksons arv.

- Jackson behandlet barn med respekt, og gjorde aldri noe for å skade dem, skriver de videre.

I et nylig publisert intervju med Jacksons brødre Jackie, Tito, Marlon og Jacksons nevø Taj, bestrides anklagene mot den avdøde sangeren.

- Jeg kjenner broren min, sier Jackie til CBS News og fortsetter:

- Han er lillebroren min. Jeg kjenne broren min. Han er ikke sånn.

Trakk episode

Fredag ble det kjent at en episode av den verdenskjente tv-serien «The Simpsons» har blitt trukket av tv-seriens produsenter som en konsekvens av den kontroversielle dokumentaren.

I episoden har Michael Jackson stemmen til Leon Kompowsky, som møter hovedkarakteren Homer Simpson på et psykiatrisk sykehus. På sykehuset hevder den tegneseriekarakteren at han er Michael Jackson, og gjør blant annet en «moonwalk», skriver The Guardian.

Episoden «Stark Raving Dad» ble sendt for første gang i 1991, men det var først flere år seinere at det ble bekreftet at Michael Jackson selv hadde stemmen til karakteren Kompowsky.

«Det eneste valget»

Om avgjørelsen om å trekke episoden fra strømmetjenester og tv-kanaler, sier produsent James L. Brooks at «det var vårt eneste valg».

- Dette er en høyt verdsatt episode. Den inneholder mange fantastiske minner, men dette tillater ikke episoden å forbli, sier han og fortsetter:

- Jeg er mot all form for bokbrenning, men dette er vår bok - og vi har rett til å ta ut et kapittel.

Da HBO-dokumentaren «Leaving Neverland» ble vist for første gang på filmfestivalen Sundance i januar, og sendes på NRK søndag.

NRKs helomvending

Mandag denne uka meldte NRK at de ville fjerne Michael Jacksons sanger fra flere spillelister i to uker, før de bare et døgn seinere kunngjorde at de ikke vil fjerne sangene likevel.

- Vi må skille mellom kunsten og kunstneren, selvsagt er det en normal prosess at vi er varsomme og ikke publiserer innhold og kulturuttrykk som ikke passer sammen. Men vi skal ikke gå til et generelt forbud mot å spille Michael Jackson de neste ukene, uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Britiske BBC Radio 2 besluttet imidlertid å fjerne Jacksons musikk fra spillelistene.

I tillegg har én radiokanal i Australia, minst tre radiostasjoner i Canada, én i Nederland og rikskringkasteren på New Zealand, RNZ, besluttet å ikke sende Michael Jacksons musikk på sine kanaler, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer