HVA ER VIKTIG? Etter så mye ståhei om hvordan skolen skulle reddes, Om de fylte svømmebassengersland , om kursing og satsing og kunnskapsløft, ebber alt ut i et hidjabgjesp et halvår etter valget, skriver innleggsforfatteren. Foto: Scanpix.
HVA ER VIKTIG? Etter så mye ståhei om hvordan skolen skulle reddes, Om de fylte svømmebassengersland , om kursing og satsing og kunnskapsløft, ebber alt ut i et hidjabgjesp et halvår etter valget, skriver innleggsforfatteren. Foto: Scanpix.Vis mer

- Sjokomelk og ritalin

En skolelærers hverdag.

|||Det er friminutt og jeg titter ut av vinduet på læreværelset mens jeg nipper til kaffen. Det snør og ungene leker. En unge har glemt å ta på seg lua og kneppe igjen jakka. Jeg får blikkontakt, peker og gestikulerer. Alt er som det pleier på en heller kald vinterdag i skolegården.

Jeg minnes valgkampen i fjor. Skoledebattene, hvor partiene var fulle av ideer om hvordan skoledagen skulle bli om bare de ble valgt. Vi valgte og så ble alt stille. Kristin Halvorsen ble kunnskapsminister og lærerne brettet opp ermene for kommende nye reformer. Nå skjer det, men høst ble til vinter. Det ble jul, juleavslutning og pepperkakebaking i år som i fjor. Tornerose sov. Ikke i hundre år så klart. Hun gjespet nå og da og sa at hijab ikke var bra.

Jeg titter ut av vinduet igjen, speider etter våre muslimske elever og får øye på noen av dem oppe ved skogbrynet hvor de går på ski. De har lue og votter på, smiler og vinker til meg. Jeg smiler, vinker tilbake, men føler meg lurt. Er dette alt? Etter så mye ståhei om hvordan skolen skulle reddes. Om de fylte svømmebassengersland , om kursing og satsing og kunnskapsløft, alt ebber ut i et hidjabgjesp et halvår etter valget. Det må da finnes viktigere skoleanliggende å fronte for våre folkevalgte? Eller tar jeg feil?

Skoleklokka ringer og jeg tar en siste slurk av kaffen før jeg reiser meg. Ungene skal spise så jeg låser ut dosettene fra skapet og går til klasserommet. Det må da finnes noe viktigere, undres jeg igjen. Ordenselevene har allerede hentet melk og frukt så jeg finner fram listene. Elevlistene over hvem som skal ha lettmelk, hvem som skal ha sjoko, hvem som skal ha frukt og hvem som skal ha ritalin. De fleste skal ha sjokomelk og ritalin. Nesten ingen skal ha frukt. Jeg blar opp i Pippi boka. Leser videre og passer på å si sydhavskonge istedenfor neger.

Roen senker seg i klasserommet. Ritalinen har begynt å virke og det er på tide å ta opp matteboka. Bakerst i klasserommet sitter en gutt og titter ukonsentrert ut av vinduet. «Hvor er matteboka di?», spør jeg, før det slår meg at gutten faktisk er til utredning. Om noen måneder vil også han få en hvit pille sammen med sjokomelka si og slutte å se ukonsentrert ut av vinduet. Hans mor vil igjen finne roen og forstå. «Det snør lærer!», sier gutten. «Det er det, det gjør, huttemegtu», svarer jeg.

FRUSTRERT LÆRER: Det må da finnes viktigere skoleanliggende å fronte for våre folkevalgte enn hijab, skriver barneskolelærer Jo Inge Brustad.
FRUSTRERT LÆRER: Det må da finnes viktigere skoleanliggende å fronte for våre folkevalgte enn hijab, skriver barneskolelærer Jo Inge Brustad. Vis mer