Sjøkrigsserien har gjort ham til en av Norges mesttjenende forfattere

Bare én over, og han er i en helt egen liga.

MILLIONÆR: Bøkene om krigsseileren Halvor Skramstad har satt fart på inntektene til Jon Michelet.
Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
MILLIONÆR: Bøkene om krigsseileren Halvor Skramstad har satt fart på inntektene til Jon Michelet. Foto: Kristin Svorte/DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Han har vært forfatter siden 1975, og mottatt flere priser for bøkene sine. Men først med serien om krigsseileren Halvor Skramstad har den tidligere AKP-ml-mannen Jon Michelet (70) blitt forfattermillionær.

Første bok i serien, «En sjøens helt: Skogsmatrosen», kom ut i 2012. Da gjorde Michelets inntekt et hopp fra snaut 400 000 kroner til 2 866 786. I fjor tjente han enda mer, over sju millioner kroner, ifølge skattelistene.

Nesbø i egen liga
Ifølge Dagbladets beregninger var det bare Jo Nesbø som tjente mer enn ham av forfatterkollegene i fjor. Nesbø befinner seg til gjengjeld i en helt annen økonomisk liga enn sine norske kolleger, med en inntekt på over 36,5 millioner. Han har en formue på 153 millioner kroner, en økning på over 37 millioner fra i fjor.

Jon Michelet har en formue på 5,3 millioner. Det er en ny situasjon for forfatteren, som for flere av de siste åra er registrert med null i formue.

Siden «Skogsmatrosen» har han utgitt enda to kritikerroste og bestselgende bøker i serien - den siste, «Gullgutten», kom ut i høst. Samtidig lovte Michelet, som opprinnelig hadde planlagt en trilogi, å skrive to bøker til.

Fembokserie
- Det var umulig å forutsi denne responsen da jeg skrev første bind om krigsseileren Halvor Skramstad. Jeg har fått enormt mange henvendelser underveis; tips, brev, fotografier, eposter, telefoner. Et utrolig stoff. For å kunne utnytte dette blir jeg nødt til å dra til ordentlig. Så det blir fem bind, sa Michelet til Dagbladet i sommer.

Han har skrevet om krigsseilerne i flere sakprosabøker før, blant annet i boka «En krigsseilers dagbok» om Knut Nytun, som kom i 2010.

Arbeiderklasse-litteratur
Om den første boka i «En sjøens helt»-serien, skrev Dagbladets anmelder Jon Rognlien blant annet:

«Boka er et slags testamente fra forfatteren. Den speiler et verdensbilde formet i etterkrigstidens ungdomskommunisme der arbeiderklassen og dens dyder blir opphøyet på bekostning av sleske, egoistiske og kyniske overklassefanter. Den er et monument over en ordnet tenkemåte.»

Før han begynte på sjøkrigsserien, var Michelet særlig kjent for krimbøkene om Wilhelm Thygesen. Men han har også skrevet en lang rekke andre romaner, sakprosabøker, ungdomsbøker og skuespill. Han var sentral i den norske ml-bevegelsen på 70-tallet, og har vært både forlagssjef i Oktober og redaktør for Klassekampen.