«Sjonkel Rolf» er død

Rolf Kirkvaag - hele Norges «Sjonkel Rolf» - er død, 82 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Han døde på Ullevål sykehus natt til fredag etter lengre tids sykdom.

Rolf Kirkvaag startet sin yrkeskarriere i NRK Dagsnytt i 1947. Han ble på Marienlyst i det meste av sin arbeidskarriere - med unntak av ti år som dypfrysingsdirektør fra 1959.

I 1953 flyttet han over til underholdningsavdelingen, der han la grunnlaget for sin popularitet med blant annet programmet «Det spørs». «Kom nærmere, lille frøken», ble et begrep. Hans lune humor og treffende replikker fikk familiene i de tusen hjem til å samle seg foran høyttalerne til lørdagskos med nystekte boller og kakao.

Norges første kjendis

Rolf Kirkvaag ble landets første virkelige superkjendis, men selv var han motstander av begrepet. Han vernet om familielivet, og det var aldri noen «hjemme hos»-reportasje hos Sonja og Rolf Kirkvaag.

- Persondyrkelse er en uting, og heltedyrkelse tror jeg ikke på, verken i krig eller i NRK, uttalte han til NTB i forbindelse med 70-årsdagen da han ble pensjonist.

Et par år etter flyulykken på Hummelfjell i 1956, der «Det spørs»"-generalen virkelig fikk helteglorien pusset da han gikk til bygds med brukket bein og var med på redde de overlevende etter ulykken, hadde han fått nok av både heltedyrkelse, kjendiseri og NRK. I 1959 hoppet han av karusellen for å lære norske husmødre alt om dypfrysing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer