«Sjonkel Rolf» er død

Rolf Kirkvaag - hele Norges «Sjonkel Rolf» - er død, 82 år gammel.

Han døde på Ullevål sykehus natt til fredag etter lengre tids sykdom.

Rolf Kirkvaag startet sin yrkeskarriere i NRK Dagsnytt i 1947. Han ble på Marienlyst i det meste av sin arbeidskarriere - med unntak av ti år som dypfrysingsdirektør fra 1959.

I 1953 flyttet han over til underholdningsavdelingen, der han la grunnlaget for sin popularitet med blant annet programmet «Det spørs». «Kom nærmere, lille frøken», ble et begrep. Hans lune humor og treffende replikker fikk familiene i de tusen hjem til å samle seg foran høyttalerne til lørdagskos med nystekte boller og kakao.

Norges første kjendis

Rolf Kirkvaag ble landets første virkelige superkjendis, men selv var han motstander av begrepet. Han vernet om familielivet, og det var aldri noen «hjemme hos»-reportasje hos Sonja og Rolf Kirkvaag.

- Persondyrkelse er en uting, og heltedyrkelse tror jeg ikke på, verken i krig eller i NRK, uttalte han til NTB i forbindelse med 70-årsdagen da han ble pensjonist.

Et par år etter flyulykken på Hummelfjell i 1956, der «Det spørs»"-generalen virkelig fikk helteglorien pusset da han gikk til bygds med brukket bein og var med på redde de overlevende etter ulykken, hadde han fått nok av både heltedyrkelse, kjendiseri og NRK. I 1959 hoppet han av karusellen for å lære norske husmødre alt om dypfrysing.

På lufta igjen

Det vil si, helt ute av eteren var han ikke. En rekke Kirkvaag-programmer kom på lufta også i den 10 år lange dypfrysingsperioden.

I 1969 var han tilbake i NRK-manesjen igjen, fra 1973 som leder av underholdningsavdelingen. Etter 13 år med papirflytting, møter og mas overlot han gladelig sjefsstolen til Totto Osvold i 1986. Å være sjef ble rett og slett for kjedelig for den populære programlederen som heller ville ha direkte kontakt med seere og lyttere.

Hyggestunder med Titten Tei

Rolf Kirkvaags første møte med sin unge venn Titten Tei skjedde etter et radioprogram han hadde sammen med Birgit Strøm, der hun spilte en 12 år gammel gutt.

Birgit tok med seg dukken i studio, satte den på programlederens fot, og dermed var kontakten etablert. De to vennene kunne «snakke» sammen fra første øyeblikk!

Og siden hadde Titten Tei og Sjonkel Rolf atskillige prate- og hyggestunder sammen - i freden og roden, som Titten Tei sa det - både i barne-TV, på Momarkedet og mange, mange andre steder - til stor glede for store og små seere over hele landet. Nå må den pensjonerte Titten Tei finne en annen å snakke med.

FØRSTE KJENDIS: Rolf Kirkvaag gjorde en eventyrlig karriere i NRK.