Sjonkel Rolf er død

Hele Norges Sjonkel Rolf døde på Ullevål sykehus natt til i går. Rolf Kirkvaag ble 82 år og har satt varige spor etter seg i flere generasjoner nordmenns sjelsliv.

Nasjonen satt med høye forventninger og åpne ører foran radioen da Rolf Kirkvaag holdt show i Store Studio. Han samlet landet hver lørdag, etter at han slo igjennom og ble rikskjendis for innsatsen som radioreporter fra OL i Oslo i 1952.

Folkehelt

Han ble folkehelt etter heroisk innsats under en flyulykke i 1956. Kirkvaag var passasjer på et fly som styrtet på Hommelfjell ved Røros. Med brukket ankel gikk han åtte timer i kulde og snøvær, for å skaffe hjelp til sine overlevende medpassasjerer. Han og Knut Steen sørget for at flyet ble funnet dagen etter styrten.

To mennesker døde, men de ti overlevende kunne takke den tapre duoen for at de ble reddet.

Historien rørte folk og radioens OL-helt ble et nasjonalt ikon. Bare kong Haakon VII sto over Kirkvaag på denne tida.

Kirkvaag-kveld

På 50- og 60-tallet var lørdagskveld ensbetydende med radiokveld. Lørdagen skulle man tilbringe i Rolf Kirkvaags selskap - med familien, saft, kjeks og appelsiner. Da kunne man ikke ha det bedre.

Det var folketomt i gatene da Kirkvaag med sin varme radiorøst oppfordret lytterne «Kom nærmere da, De!». Kirkvaag hadde radiolytterne og publikum i studio i sin hule hånd.

Busslaster med syklubber, pensjonister og familier veltet ut på Marienlyst, fulle av forventning. De ble ikke skuffet. Kirkvaag evnet å skape en unik kontakt med både de som var i studio og de som satt hjemme.

Respekt for publikum

Han næret en dyp respekt for lytterne og lagde blant annet opplevelsesradio, der bildene nesten var mer levende enn tv-bilder. Ballongturer og opphold i dykkerklokker på havets bunn var blant opplevelsene han ga oss. Det var bare én ting han ikke bød på; privatlivet. Familien ble skjermet. Kirkvaag likte verken kjendisstatus eller heltedyrkelse.

Da han i ni år fra 1959 tok NRK-pause, satt mannen med landets varmeste stemme og lærte norske husmødre om dypfrysing av matvarer. Tre år etter tilbakekomsten til NRK ble han underholdningssjef, en jobb han hadde i 13 år.

Det var i denne tida han ble Sjonkel Rolf, som sammen med Titten Tei satte miljøvern og global samvittighet på programmet i så vel barne-TV som voksenunderholdning.

De to fikk dronning Sonja med på et uforglemmelig sangnummer på Momarkedet. Det kommer ingen til å kopiere. Rolf Kirkvaag nøt en respekt og anseelse som blir få andre til del, og det var ikke ufortjent.

RADIOMANN: - Stemmen er viktig. Den skal være tydelig, frydelig og prydelig. Samtidig er det viktig å lytte. Jeg står fortsatt fast ved at radioen er den beste billedskaperen som finnes, sa Rolf Kirkvaag til Dagbladet da radioen fylte 75 år.
<B>MORET SEG KONGELIG:</B> I 1976 fikk Rolf Kirkvaag og Titten Tei dronning Sonja med på et uforglemmelig sangnummer fra Momarkedet.