Sjørøverplaneten

Energisk, animert skattejakt i rommet.

FILM: «Sjørøverplaneten» er en fargesprakende hybrid av gammeldags røvereventyr og nymotens fantasi/science fiction. Eventyrelementet stammer fra ingen ringere enn Robert Louis Stevenson. Hans klassiker «Skatten på sjørøverøya» er utgangspunktet for denne nytolkningen, hvor spenningen foregår i galaksene. Ron Clements og John Musker kan vel ha latt seg inspirere ørlite grann av «Star Wars»-filmene.

Gode og greie, men litt for ustyrlige Jim Hawkins kommer her over en mystisk kule, som viser seg å inneholde kartet og veien til fordums kaptein Flints enorme, bortgjemte skatter. Sammen med sin lærer går han om bord på en romgallion, som skal frakte dem til rikdommen. Om bord arbeider kokken John Silver, en kyborg, mens den kvinnelige kapteinen har umiskjennelige kattetrekk. Kyborgen viser seg å være en upålitelig venn, når farene truer, og dessuten slåss mannskapet mot romstormer, svarte hull, supernovaer og det som verre er.

Opplevelsen byr på atskillig energi, spenning og kreativt imponerende animasjon - spesielt i framstillingen av universets mange lumske sider. Fortsatt er det slik at dataskapte menneskefigurer ofte er for fattige i minespillet, men herr Silver - med god norsk stemme av Helge Jordal - er da livlig nok.

Det ville ikke vært Disney uten en god moral om å finne seg selv og vokse på det, og som familiefilm fungerer «Sjørøverplaneten» godt. Men det hadde nå vært moro om Stevenson kunne forblitt Stevenson og ikke var forvandlet til velfungerende tidtrøyte med aldri så lite anstrøk av videospill.