Sjøulk med bok og båt

TØNSBERG HAVN (Dagbladet): - Det er ikke vanskelig å ha båt. Det er gledelig, mener Odd Børretzen (74). Nå kaster han loss med ny båt og ny bok. Boka skal gi båteiere større glede og mindre dårlig samvittighet.

Årets første sommerdag sender varm bris over Tønsberg havn. Odd Børretzen serverer pulverkaffe og rimiwienerbrød om bord i fjorårets nyervervelse, en 35 fot lang Dufour seilbåt.

- Det er så vakkert at jeg blir svimmel, smiler Børretzen, som snart kaster loss sammen med kona Eva Bødker-Næss. Bare to- tre småjobber får avbryte familiens lange båtsommer. Den går til svenskekysten. Eller til Sørlandet, Eller til Danmark. Det kommer an på vindretningen. Han håper i hvert fall på god bør - og godt boksalg. Begge deler gir Børretzen godt sommerhumør.

Glade båteiere

- Hvorfor kjøper vi båt, Odd Børretzen?

- I hvert fall ikke fordi det er fornuftig. Men jeg har hørt både at det er bra for folkehelsa, at det er utviklende for barn, og at det kan bli fisk av det. Alt sammen er bare tull, naturligvis. Det er ingen som kjøper båt av disse grunnene, mener Odd Børretzen som ble bitt av båtbasillen da han besøkte bestefaren i Sunnhordland. Da var Odd svømmedyktig og sju- åtte år gammel.

- Det var eventyrlig.

Siden har han eid åtte- ni båter, og 65 års båtliv blir til hyggelig båtlektyre for andre.

- Hvis du kjøper et båtblad, får du lese hvor mye slit det er å ha båt. Båtbladene pådytter folk en mengde dårlig samvittighet, mener jeg.

- Selvsagt skal man pusse litt og stelle med båten. Men det finnes grenser. Det er nemlig lystbetont å ha en båt. Det er også dette jeg ønsker å formidle i boka «Gleden ved å ha båt». Ei bok med glede og praktiske råd og tips.

Feilkjøp

- Hvor stor båt bør man starte med?

- Mange kjøper ikke den de burde ha kjøpt. Men mitt inntrykk er at mange kjøper seg for stor båt. Kanskje det er grunnen til myten at de fleste båtene blir liggende i fortøyningene hele sommeren.

For Odd Børretzen varer båtsesongen hele året. Selv om han ikke kaster fortøyningen.

- Jeg var om bord minst hver annen dag i vinter. Satte på vifteovnen under dekk og koste meg.

- Men det er kun overnattingsturer som er en god båttur.

- Overnatter du her også, i havna?

- Nei, det hadde vel blitt litt for drøyt, humrer en av Tønsbergs største sjøulker.

- Og du styrer mens kona må passe fortøyningene?

- Å nei du. Kona tar gjerne styringen om bord. Hun er dessuten mye bedre til å navigere enn meg. Det er hun som vet hvor vi til enhver tid er. Vi har bommet stygt et par ganger, på grunn av mine feil. Men unngikk havari.

Det første valget står mellom: seilbåter, motorbåter og robåter. (Samt kombinasjonsbåtene).Båtvalget avhenger blant annet av hva du skal bruke den til, av din økonomi og av ditt romantiske, følelsesmessige forhold til båt og hvordan en båt bør se ut.

For familien

Skal båten brukes til å bringe deg og familien til de nærmeste holmene, i lukket farvann, som sommerstid, kan en grei liten, forholdsvis flatbunnet og lett båt være løsningen. Evt. med påhengsmotor.En tyngre båt, med kjøl, trenger en slags havn, og det er vanskelig å komme i land der det er grunt.

For fiske

Skal du bruke båten til fiske i fjorden og åpent vann, trenger du en tyngre båt som tåler en del sjø, og som er en nogenlunde stø arbeidsplattform. Gjerne med fortrengningsskrog. En snekke av tre eller plast. En slik båt går ikke fortere enn den er lang i meter. Seks meter lang = seks knop.Skal båten brukes mest til transport? Av varer og folk? Da kan en skjærgårdsjeep være riktig valg.

Seil eller motor?

Skal båten være en turbåt? Et sommerhjem for deg og familien? Da står valget: seil eller motor?Ikke kjøp seilbåt før du har vært ombord i en. Lån en båt eller bli med andre med erfaring, slik at du ser om dette er noe for deg. Hvis ikke, kjøp motorbåt.Hva med størrelsen på båten?Det avhenger av hvor mange dere er, hvor mye dere forlanger av forhold før de oppfattes som levelige.

Sterkt forkortet fra boka «Gleden ved å ha båt», Odd Børretzen/Skagerrak forlag

TABBER: - Jeg gjør fortsatt mange feil til sjøs. Noen ganger er det simpelthen vanskelig. Så jeg får heller prøve en gang til.Alle foto: ODD ROAR LANGE
LESEHEST: Odd Børretzen får god tid til å lese bøker når han er på tur med sin egen seilbåt. Nå håper han at boka hans blir fast inventar i flere «skipsbibliotek».