Sju budgivere kjempet om «Skrik»

Slik var thrilleren på Sotheby's.

SOLGT I NATT: Edvard Munch-maleriet «Skrik». Foto: Linda Forsell / NTB scanpix
SOLGT I NATT: Edvard Munch-maleriet «Skrik». Foto: Linda Forsell / NTB scanpixVis mer

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Totalt sju budgivere kjempet en nervepirrende kamp i mer enn tolv minutter da Edvard Munchs «Skrik» gikk under hammeren på Sothebys i New York natt til torsdag.

Det avslører auksjonshuset selv på sin offisielle Twitter-konto.

Den seirende budgiveren, som med kommisjon til Sotheby's punger ut med 120 millioner dollar for å få «Skrik» på veggen, ønsket etter salget å være anonym inntil videre.

Sotheby's nekter til alt overmål å avsløre hvilken verdensdel vedkommende kommer fra.

Vinnerbudet ble lagt inn via Sotheby's visedirektør for impresjonistisk og moderne kunst, Charles Moffett.

Klubbet til applaus På forhånd var prisen anslått til å havne rundt 80 millioner dollar.

Budgivingen startet på 41 millioner dollar cirka klokka 01.43 norsk tid. Deretter kom budene inn i høyt tempo, både på telefon og fra salen. Snart var prisantydningen på 80 millioner oppnådd. Budgivningen fortsatte, om enn i lavere tempo. På 91 millioner stanset budgivningen noen sekunder før det kom inn bud på 93 millioner.

Cirka klokka 01.54 norsk tid passerte «Skrik» 100 millioner dollar.  Da det norske kunstverket ble klubbet til 107 millioner dollar var det applaus i salen.

Tjente en mill i minuttet Det er den norske forretningsmannen og rederarvingen Petter Olsen som selger kunstverket. Pengene skal blant annet gå til nytt museum. Det solgte kunstverket er en av fire eksisterende versjoner av «Skrik», og de andre tre befinner seg på museer i Oslo.

Med sin kommisjon på cirka 12 millioner dollar betyr det at auksjonshuset Sotheby's tjente rundt én million dollar minuttet på auksjonere bort Munch-maleriet i New York.

STOR INTERESSE: Oppmerksomheten rundt salget har vært enorm. Foto: Linda Forsell / NTB scanpix
STOR INTERESSE: Oppmerksomheten rundt salget har vært enorm. Foto: Linda Forsell / NTB scanpix Vis mer