Sju litt glemte søstre

TV2 vil konkurrere med NRK på lørdagskveldene. De har allerede et lørdagskveldprogram - det er bare så variert at det er vanskelig å se en klar profil.

For variasjon er nærmest et handikap i et ratingfiksert tv-univers. TV2s lørdagskveld har fire hovedstolper: «Magasinet», «Familiesagaen de sju søstre», «Dokument 2» og «God Kveld, Norge!». Et godt nyhetsmagasin, en litt halvglemt, men dyktig laget såpe, en seriøs dokumentar og så et skikkelig sladderprogram - alt norskprodusert - er litt av et tilbud på én kveld fra en kommersiell kanal.

Tok av

«Familiesagaen de sju søstre» hadde en vanskelig oppvekst. Idet serien tok av, førte en krangel mellom tidligere direktør Jensen og eier Schibsted til at søstrene ble lagt i fryseboksen en sesong, for så å bli tint opp og servert som fersk vare. Det var et regnskapstriks for å liksomspare penger, men søstrene mistet mye av draget. Som såpe er den slett ikke verst - forskjellen i produksjonspress på ukentlig og femdagers såpe er påtakelig mellom «Hotel Cæsar» og søstrene.

I kveldens episode skulle Anita og Espen (husker du dem?) gifte seg, så mamma Erna måtte flytte ut. Liket av Trygve (husker du ham?) er forsvunnet. Og Nelly finner fram pistolen - som hun kanskje skal bruke på skurk Walther i neste episode. Som drama er det slett ikke verst - synd TV2 behandlet serien som et stebarn.

Ærlig og godt

«Dokument 2» var fra Nord-Troms, der Kvænangen kommune har gått ut og sagt at de ikke lenger kan holde liv i alle små bygder. Kvænangen har halvert folketallet på tretti år, og i Valanhamn bor det nå fem mennesker der det på sekstiåra fantes både barn og egen skole. Det Kvænangen som ligger langs E6 vil kanskje overleve - men ordføreren ville ikke ha på seg at han er pessimist. Pessimistene - de bor allerede i Narvik, Tromsø og Oslo, sa han. Tore Buvarp hadde laget en alvorlig, god og ærlig dokumentar, med en tyngde du sjelden finner hos NRK på en lørdagskveld.

Så kom «God Kveld, Norge!», som nesten kunne vært kalt «God kveld, TV2», for dette var reine rovdriften på internkjendiser. Her snakket «Elaine» fra «Ally McBeal» om Calista, Thomas Giertsen ble intervjuet om å skulle være programleder på TV2s «HitAwards», Eks-«Jeopardy»s Brun-Pedersen snakket ut, mens Nicolay Lange Nilsen fra «Cæsar» ble intervjuet om å være Ragnar og hans datter ble intervjuet om Pokémon-filmen, som også er et program på TV2. Det samme ble Nadia Hasnaoui, Tom A. Haug og Arne Hjeltnes - alle TV2. Det ble sannelig i familien.