DEBATT

Sju råd for ein betre bokmarknad

Mange bøker blir i dag ikkje synlege før dei hamnar i tikroners-korga på fortauet.

ENKLE GREP: Bokhandlarar må bruke den muglegheitadei har til å tilrå andre bøker enn dei som ligg i stablar ved inngangspartiet, skriv artikkelforfattaren. Illustrasjonsfoto: Agnete Brun
ENKLE GREP: Bokhandlarar må bruke den muglegheitadei har til å tilrå andre bøker enn dei som ligg i stablar ved inngangspartiet, skriv artikkelforfattaren. Illustrasjonsfoto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ein stor del av diskusjonen om norsk litteratur har den siste tida handla om politisk bestemte rammevilkår. La oss leggje rammevilkåra litt til side. Den norske Forfatterforening vil her gi bokhandlarar og forleggarar råd om kva dei bør gjere for å betre lesarane sin tilgang til alle typar bøker, uavhengig av dei overordna rammevilkår.

1. Synleggjer mangfaldetNorske bokhandlarar kan med enkle grep synleggjere eit større utval bøker. Kva med å legge eit par mindre kjente bøker innimellom norske og utanlandske bestseljarar ved kassa? Kva med å fronte to nye diktsamlingar kvar månad i eit eige stativ eller i vindauget? Mange bøker blir i dag ikkje synlege før dei hamnar i tikroners-korga på fortauet.

2. Ikkje undervurder bokhandlartilsetteVi får tilbakemeldingar frå bokhandlarar som kjenner seg undervurderte av forlaga. Bokhandlarar melder om at forlag i presentasjonen av årets bøker i for stor grad løftar fram allereie godt kjente forfattarskap. Bokhandlarar treng informasjon om nye og meir ukjente forfattarskap for å kunne formidle dei vidare til lesarane. Forlaga må i større grad bruke informasjonsmøte og -materiell til å presentere mangfaldet i litteraturen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer