Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sju stjerner på lerretet

De er unge, de er pene, de er mange, de er hverdagslige, hollywoodske - og de kan både gå og snakke samtidig. De er Norges nye stjernelag av kvinnelige filmskuespillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Bonnevie

Kjersti Elvik

Gørild Mauseth

Petronella Barker

Andrine Sæther

Anneke von der Lippe

Camilla Aiello

Aller sterkest skinner det fra Anneke von der Lippe og Marie Bonnevie. Men det ferskeste stjerneskuddet heter Andrine Sæther - som akkurat nå filmer hovedrollen i Eva Isaksens nye krim, «Med døden til følge».

Petronella Barker og Camilla Aiello er også klare for nye hovedroller - og i dag kommer Kjersti Elvik fra TV-serien «Blind gudinne» til en kino nær deg: Også denne gang som politibetjent Hanne Wilhelmsen, men nå i «Salige er de som tørster».

Ja, og den filmferske Gørild Mauseth kan fortsatt betraktes på kino i en av hovedrollene i «Brent av frost».

Ikke bare Holmen

Det er definitivt ikke lenger slik at «alle» norske spillefilmer har Kjersti Holmen i den kvinnelige hovedrollen, som det ble spøkt med for noen år siden.

- Men sannheten er at jeg hadde svært få hovedroller. Nå skrives det heldigvis flere hovedroller for kvinner. Det er flott at kvinnene kommer mer i fokus, for mennene har fått boltre seg lenge nok, sier Holmen.

Holmen, som har spilt i ti kinofilmer siden «Orions belte» i 1985, tror framveksten av flere «leading ladies» i norsk film også har sammenheng med et generasjonsskifte bak filmkameraene:

- Vi har bedre manus, bedre regissører og det hadde vært merkelig om ikke det smittet over på skuespillerne også.

Troverdighet

- For det har jo vært reagert på stivt spill og rare dialoger i norske filmer. Nå har vi heldigvis fått et større fokus på å gjøre det menneskelige uttrykket troverdig, sier regissør Berit Nesheim - en av 90-tallets nye suksessregissører.

Nesheim introduserte selv Maria Kvalheim i «Frida - med hjertet i hånden» og Marie Theisen i «Søndagsengler», to unge talenter som vi ennå ikke har sett i flere hovedroller - men som om noen år kanskje kommer tilbake.

- Det har vært et problem at vi har hatt et svært begrenset antall skuespillere som har jobbet med film. Det er gledelig at flere skuespillere nå sikter seg inn på filmsjangeren, sier Nesheim.

Ny generasjon

- Det er veldig morsomt å se at så mange skuespillere nå behersker noe annet enn bare teater, sier filmprodusent Bente Erichsen.

Både Nesheim og Erichsen tror at den nye generasjonens mer naturlige forhold til film- og TV-mediet er en hovedårsak til at det har dukket opp flere filmtalenter.

- Vel, jeg så da også på film og TV da jeg vokste opp, sier Kjersti Holmen.

- Men det er flere talenter nå, som vet mer om hva som kreves for å spille i en film, sier Karin Julsrud - som akkurat nå er i ferd med å finne skuespillere til sin første spillefilm, «Blodige engler»:

- Paradoksalt nok skal alle hovedrollene være mannfolk, men jeg trenger også tre kvinner mellom 40 og 50 år.

For gamle

Men ingen godt voksne kvinner i hovedrollene, nei, og det må de nye filmstjernene være klar over: Når de passerer 40, har stjerneglansen en tendens til å forsvinne.

- De fleste hovedrollene skrives for kvinner mellom 20 og 40 år, sier Bente Erichsen.

Slik er det ikke for mannlige skuespillere. Bjørn Floberg og Bjørn Sundquist slåss ikke mot noen aldersgrense - og får derfor framstå som potente og kraftfulle ved siden av stadig yngre kvinner.

- For det er jo fortsatt slik at de fleste dramatikere og manusforfattere er menn, sier Erichsen.

FILMSTJERNE: En av de mest lovende av våre nye kvinnelige filmkjendiser er Adrine Sæther.
Hele Norges coronakart