FORBEREDER ANGREP: Wildlingene gjør seg klar til å angripe Castle Black ved å fortelle røverhistorier om kjærlig forhold mellom menneske og bjørn. FOTO: HBO
FORBEREDER ANGREP: Wildlingene gjør seg klar til å angripe Castle Black ved å fortelle røverhistorier om kjærlig forhold mellom menneske og bjørn. FOTO: HBOVis mer

Sju viktige ting som hendte i ukas «Game of Thrones»-episode

NB: Spoilere!

(Filtermagasin.no): Yess, episode ni! Trist fordi sesongen snart er over, men kult fordi sesongens niende episode erfaringsmessig alltid er noe helt spesielt.

P.S. Denne røde varseltrekanten betyr «se opp for spoilers»!

Fremfor å hoppe rundt fra person til person, og sidehistorie til sidehistorie, er hele episoden viet til en eneste ting: wildling-angrepet på Muren. Så hvis du lurer på hva som skjer med Tyrion og co må du pent vente til neste uke.

Denne episoden har tittelen «The Watchers on the Wall», og er regissert av Neil Marshall. En dyktig filmskaper med fingerspissfølelse når det gjelder action og slagscener, som også sto bak en av seriens aller beste episoder: «Blackwater» tilbake i sesong to.

1. Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) hevder at han i beruset tilstand har hatt intime relasjoner med en bjørn. Eller en binne, teknisk sett. Ygritte (Rose Leslie) er ikke overbevist, og setter slett ikke pris på uttrykket «ginger minge». Eller jinjaminj, som Thenn-bossen Styr (Yuri Kolokolnikov) uttaler det.

Men før kranglingen utarter seg er det på tide med angrepet på Castle Black. «Let's kill some crows!» jubler wildlingene, men Ygritte virker ikke så innmari gira.

2. På Nordsiden av Muren har endelig de resterende 99.976 wildlingene samlet seg, sammen med allestedsfraværende Mance Rayder. så vi har rundt hundre sånn passelig motiverte Nattvoktere på den ene siden, og hundre tusen rasende «free folk» på den andre...

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. ... inklusive kjemper ridende på mammuter! Kjempene har dessuten pil og buer, med litt mer futt enn motstanderne. En av vokterne blir truffet, og flyr i fin fart minst tretti i meter før han lander på bakken med et splætt.

STORT SLAG: Ukas episode var en av de visuelt mest spektakulære i seriens historie. FOTO: HBO
STORT SLAG: Ukas episode var en av de visuelt mest spektakulære i seriens historie. FOTO: HBO Vis mer

Vær obs på at kjemper kan bli veldig iltre hvis noen skader kompisene deres. På toppen av Muren klynker ynkelige Janos Slynt (Dominic Carter) noe om at det ikke finnes kjemper, uansett hvor mye de herjer der nede på bakken.

4. Jon Snow (Kit Harington) demonstrerer at han har blitt en naturlig lederskikkelse, selv om han er nødt til å tåle mye juling og litt nærkontakt med en ambolt. Snow overvinner kannibalen Styr med hjelp av en hammer, Ser Alliser Throne (Owen Teale) overlever med nød og neppe et basketak med Tormund - mens Tormund overlever to piler i ryggen etter en kamp med omtrent alle Nattevokterne i Castle Black. Heia Norge.  

5. Samwell (John Bradley) blir endelig gjenforent med sin kjære Gilly (Hannah Murray), som holder seg trygt innelåst i Castle Blacks spiskammer under kampene - sammen med feigingen Janos Slynt. Så noen får i alle fall en forholdsvis lykkelig slutt denne gangen.

6. Det går dessverre ikke like bra under Jon Snows gjenforening med Ygritte. Hun ender opp med å få en symbolsk pil i hjertet, skutt av den lille guttungen Olly (Brenock O'Connor) - som takk for den gangen hun drepte faren hans. Crows before hoes, men allikevel veldig trist. Ygritte dør i armene på Jon, og det sier seg selv at hennes siste ord er «You know nothing, Jon Snow».

7. Jon overlever nattens brutale angrep, men mister flere gode venner, sitt livs kjærlighet og trolig flere tenner. I et forsøk på å forhindre flere wildling-angrep begir han seg ut for å ta en alvorsprat med Mance Rayder.

Diplomati eller selvmordsoppdrag? Det finner vi først ut i neste ukes sesongfinale!

Les hele ukas oppsummering av episoden på Filtermagasin.no.