Sjuende far på Roskilde

ROSKILDE (Dagbladet): I dag varmer 97-åringen Einar Strand og resten av Berlevåg Mannsangforening opp for Travis.

- Nei, Travis har jeg ikke hørt noe av. Men jeg liker dagens musikk så lenge de ikke spiller øra'n ta folk. Hvorfor skal de alltid sette på alt det som finnes av høyttalere og volum, sier Einar Strand til Dagbladet.

- Jeg har hørt om Travis. Det er de med «Sing», ikke sant? Jævla bra band, mener Trygg Lund (50), som selv har ei fortid som dansebandvokalist.

De gamle er eldst

Heltene fra Berlevåg dro en ølvise og sin shantyhit fra Norsktoppen til stor forlystelse for et godt besøkt gult telt, samme sted som Kaizers Orchestra skapte norsk folkefest kvelden før. 97-årige Einar ble presentert som den eldste rockeren på festivalen, og mottok enorm applaus. Kultkoret fra Finnmark ble heiet fram av trampeklapp og vaiende marihuanaflagg.

- Det var jo en voldsom respons, sier Einar etterpå.

I dag vender de tilbake for å varme opp for Quart-headliner Travis på den største Roskilde-scenen - foran minst 40000 mennesker.

Einar Strand er suveren eldstemann av de 23 Roskilde-farerne fra Berlevåg. Etter 75 år i bransjen veit Einar hva han snakker om. Han husker gamle dager fra før Travis-gutta var påtenkt.

- I 50-åra spilte jeg i et danseorkester. Det var ikke sånn leven på den tida. Da kunne jo folk sitte i salen og prate!

Hektisk helg

Einar og resten av mannssangforeningen kom til Danmark fredag. Rett etter konserten var det tur-retur Göteborg for å synge i Sjømannskirka.

Og Roskildes eldstemann holder koken imponerende gjennom et hektisk program.

- Det er hårda bud. Men vi har vært i Amerika og det var et styr, så jeg begynner vel å bli vant til det.

Som seg hør og bør for band av en viss størrelse, ventet det selvsagt solide mengder alkoholholdig fluidum i backstageområdet.

- Det står tre kasser vin i et rom bak her, men det har jeg ikke tort å fortelle dem ennå, humret manager Erlend Mogård-Larsen før konserten.

ELDST PÅ ROSKILDE: En 97-åring staselig kledd i smoking og kapteinslue vekker oppsikt blant kidsa i bakrus, som vasser rundt og venter på at bandene skal entre scenen. Martin Pedersen spanderte en øl på Roskildes eldstemann, og lovet å ta turen oppom konserten etterpå.