DEBATT

Oppdrettsnæringen:

Skadelig soya i norsk laks

Norge har et særskilt ansvar.

NORSK LAKS: Norge er allerede verdens største lakseprodusent, og mens den globale soyaproduksjonen er forventet å dobles innen 2050, ønsker norske myndigheter en femdobling av den norske oppdrettsnæringen. Foto: NTB Scanpix
NORSK LAKS: Norge er allerede verdens største lakseprodusent, og mens den globale soyaproduksjonen er forventet å dobles innen 2050, ønsker norske myndigheter en femdobling av den norske oppdrettsnæringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norges største fiskefôrprodusent Skretting, avviser i Dagbladet 16.03.17 vår bekymring for den norske oppdrettsnæringen sitt forbruk av brasiliansk soya.

I Dagbladet sier Skretting at «næringen bidrar til å begrense avskoging ved å stille krav til sertifisering av råvarer frå regnskogområder». Norske fiskefôrprodusenter kjøper i hovedsak ProTerra-sertifisert soya. Pro Terra stiller noen gode, men ikke tilstrekkelige krav til soyaprodusentene. Mangel på uavhengige kontrollinstanser og åpenhet, gjør det også umulig for oss å vite om soyaprodusentene faktisk oppfyller kravene sertifiseringsordningen lover. Sertifisering er heller ingen løsning på den enorme veksten i etterspørsel etter soya, som gjør at stadig nye områder avskoges.

Videre påpeker Skretting at norsk oppdrettsnærings import av soya utgjør en liten del av den totale brasilianske soyaproduksjonen. Det er helt korrekt, og vi hevder ikke annet i rapporten. Men Norge er allerede verdens største lakseprodusent, og mens den globale soyaproduksjonen er forventet å dobles innen 2050, ønsker norske myndigheter en femdobling av den norske oppdrettsnæringen. Det gir Norge et særskilt ansvar. Som alle andre norske bransjer har oppdrettsnæringen ansvar for å feie for egen dør. Det er ikke greit å bidra til avskoging, helseproblemer og landkonflikter bare fordi man ikke er alene om å skape disse problemene.

Avskoging er ett av problemene soyaindustrien i Brasil medfører. Vår rapport handler like mye om soyaindustriens store bruk av helsefarlige sprøytemidler. Brasil er i dag det landet med høyest forbruk av sprøytemidler og soyaindustrien bruker mest. Soyaplantasjer sprayes med fly inntil 90 meter fra bebyggelse og drikkevannskilder. I dag utgjør sprøytemidler den nest største årsaken til forgiftning i Brasil. Forskning viser sammenheng mellom foreldrenes eksponering for sprøytemidler og medfødte misdannelser. Forskning viser også at det er 27 ganger så mange tilfeller av kreft i mage, bukspyttkjertel og spiserør i kommuner der det produseres soya som i kommuner uten slik produksjon. Vi merker oss at Skretting ikke vil kommentere dette fordi de ikke har kjennskap. Det er svært urovekkende at Norges største forbruker av soya fra Brasil ikke er kjent med disse alvorlige sidene ved produksjonsforholdene. Et multinasjonalt selskap som Skretting, bør være vel kjent med FNs retningslinjer for business og menneskerettigheter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer