FILMSKAPER:  Anders Anundsen.
FILMSKAPER: Anders Anundsen.Vis mer

Skader politi og regjering

Grunn til å stille spørsmål ved ministerens dømmekraft.

Meninger

Anders Anundsen har laget en skrytevideo av hva han har fått til i jobben som justisminister. Den ble lansert samme dag som pressen kunne avsløre flere vådeskudd i politiet etter vedtaket om midlertidig bevæpning, men slike bekymringsfulle nyheter har ikke fått plass i justisministerens halvtime lange reklamefilm. Han forklarer selv hvorfor. Den dumme pressen er bare på jakt etter negative vinklinger. Derfor kutter han ut de brysomme spørsmålene og lager nyheter slik han vil ha dem; positive, ukritiske og smigrende.

Noen har kalt det propaganda, men den amatørmessige videoen framstår som laget for en intern bursdagsfeiring, avspilt imellom avsynging av nødrim, og siden lagt ut på Facebook med smileblunkefjes. Dessverre har Anundsen laget filmen i fullt alvor, og det er dermed grunn til å stille spørsmål ved ministerens dømmekraft. Normalt burde hans medarbeider fortalt ham at det var en dårlig idé, men i stedet for å lytte til erfarne embetsfolk, har Anundsen misbrukt dem som gisler i en skamløs reklamefilm for regjeringen og Frp, betalt av offentlige midler og i regi av sjefen selv.

Når Anundsen intervjuer sine underordnete om egen fortreffelighet, grenser det til maktmisbruk. Han skader politi og embetsverk ved å bruke dem som politiske klakører og så tvil om deres uavhengighet. Denne uavhengigheten er en bærebjelke i vårt statssystem. Det er juristen Anundsen klar over. Han framsatte selv et representantforslag i 2009, hvor han foreslo forbud mot bruk av embetsverket i forbindelse med valgkamp. På seg selv kjente han åpenbart andre.

Anundsen har fått hard medfart i pressen, men ikke mer enn rimelig. Han er blitt kjølhalt i kontrollkomiteen for å ha feilinformert Stortinget i asylbarnsaken og unnslapp mistillit med et nødskrik. Underveis unndro han seg kritiske spørsmål fra pressen og stilte sjelden opp i debatter, men sendte i stedet sine underordnete i ilden. Hans demokratiske sinnelag har han avslørt ved å brenne en kritisk lokalavis og oppfordre til boikott. Det er ikke betryggende at regjeringen har en justisminister med så dårlig dømmekraft og manglende forståelse for grunnleggende demokratiske prinsipper.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.