Skadeskutt kulthelt

I ei stille gate i Cambridge i England bor en skallet mann på 56 år. Han er, ifølge de som har prøvd å snakke med ham, tilbakeholden og lukket og mest opptatt av å male bilder.

Ingen skulle tro at han for 35 år siden var det kuleste navnet i Londons popverden.

  • Men det var han. For Syd Barrett, som da ledet det som skulle bli rockmastodonten Pink Floyd, hadde popstjernestatus så det holdt i psykedelia-året 1967. Han var 21, hadde langt, vilt hår og et intenst blikk, og skrev låter like tidstypiske som de på Beatles' mesterverk Sgt Pepper . Hitsingelen «See Emily Play» og det meste av debutalbumet The Piper at the Gates of Dawn var signert Barrett. Året etter var han utbrent og ferdig.
  • Engelsk psykedelisk rock har i ettertid blitt bortimot synonymt med Barretts låter - litt vimsete, barnslige og eksentriske . Men ordet psykedelia kobles like ofte med noe langt farligere: det narkotiske stoffet LSD, som forandrer virkelighetsoppfatningen hos brukerne. Barrett brukte det i store doser, og han ble snart så uberegnelig at han var et hinder for bandets videre utvikling. Under konserter hendte det at han sto i sin egen verden og spilte samme akkord om og om igjen.
  • I 1968 fikk han sparken. Han laget to svært ujevne soloplater, The Madcap Laughs og Barrett (begge kom i 1970), etter det gjorde han noen sporadiske forsøk som aldri ble til noe. Siden trakk han seg tilbake til barndomshjemmet i Cambridge, hvor han bodde sammen med moren.
  • De andre Pink Floyd-medlemmene glemte ham aldri, og hans skjebne preget deler av Dark Side of the Moon . Den definitive hyllesten kom på Wish You Were Here i 1975, hvor den lange komposisjonen «Shine On You Crazy Diamond» handlet om Barrett.
  • I kveld sender NRK1 en dokumentar om den skadeskutte kulthelten. Vi møter selvsagt ikke ham selv, men det blir ferske intervjuer med de gamle kollegene Roger Waters, Rick Wright, Nick Mason og ikke minst David Gilmour, som tok Barretts plass i Pink Floyd.
  • Barrett har fortsatt mange fans, som Brian Eno og Graham Coxon fra Blur, for å nevne et par. Det er skrevet flere biografier om ham, og seinest i fjor ga EMI ut samle-CD-en Wouldn't You Miss Me? med de beste låtene fra soloalbumene.
  • Barrett fylte 56 år i januar. Han bor fortsatt i huset i Cambridge, men popbransjen og musikken er han ferdig med for alltid.