HOLDT IKKE INN: Støre erkjente nederlaget. Her på vei ut fra Folkets Hus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLDT IKKE INN: Støre erkjente nederlaget. Her på vei ut fra Folkets Hus. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Valg 2017:

Skadeskutt ørn mistet høyde

Jonas Gahr Støre ble trampeklappet inn på Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus, men skrittet slukøret ut.

Kommentar

Det framstår i dag helt utrolig; at en statsministerkandidat for Arbeiderpartiet stiller ultimatum for regjeringsdeltakelse på 36,9 prosents oppslutning. Men det gjorde den. Jaglands regjering gikk av i 1997, etter å ha fått 35 prosent av stemmene.

Da de første prognosene tikket inn klokken 21.00 i går kveld, var det derfor en smertefull symbolikk i Arbeiderpartiets oppslutning, som vaket rundt 26,9. Avgrunnen virket endeløs for et parti som har slitt hele valgkampen.

Folkets Hus var var fylt til randen av unge fjes - partiets framtid -, men det var nok flere som lengtet tilbake til den gang, da en oppslutning på 30-tallet var normalen.

Sekundene etter den første prognosen var stillheten øredøvende. Det var ingen utbrudd, ingen gisp. Selv den spontane og hjerteskjærende gråten til ei jente fra AUF, var lydløs. Flere har nok gledet seg til at stillheten skal senke seg, etter en lang valgkamp i motbakke, men det var ikke en slik ro de hadde sett for seg.

Ved et par anledninger var det riktignok tilløp til ren ekstase: Begge gangene tippet et av sentrumspartiene under sperregrensa. Men den kortvarige gleden sto raskt i skarp kontrast til den stadig lengre køa i baren.

Selv om ungdommen tappert holdt motet oppe, må tanken slå dem alle: Hvordan skal vi snu dette?

For første gang på 20 år gikk Arbeiderpartiet til valg med en annen statsministerkandidat enn Jens Stoltenberg. Det merkes. Arvingen Jonas Gahr Støre er ikke i nærheten av å være like populær som sin forgjenger. Der 50 prosent av folket før valget i 2013 mente at Stoltenberg ville være den beste regjeringssjefen, mente bare 28 prosent det samme om Støre i år.

Det har skadeskutt ørnen i norsk politikk. Støre arvet makten, men arvet ikke mobiliseringsevnen. Selv om undersøkelser før valget viste at flere har ønsket seg en Arbeiderparti-ledet regjering enn enn Høyre-ledet regjering, har ikke partiet under Støres ledelse lenger den stoltenbergske spurtkraften. Der partiet tidligere har karet seg til prosentpoeng etter prosentpoeng når valgkampen nærmet seg slutten, uteble i år effektene fra det beryktede maskineriet på Youngstorget.

For en statsministerkandidat med regjeringsambisjoner, i opposisjon til den blåeste regjeringen landet har hatt, er det et sviende nederlag. Og hadde Støre stukket av med seieren i kveld, hadde det vært på tross av - ikke på grunn av strategien.

Jonas Gahr Støre ble trampeklappet inn på Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus, men skrittet slukøret ut. En fattig trøst i bilen hjem for Støre, er at Solbergs fire nye år blir tøffere enn de fire første. Statsministerens styringsgrunnlag er skjørere enn sist. Men hva hjelper det, all den tid det er hun - ikke Støre som er statsminister.