KOMMENTARER

Skadeskutte pingviner i Svenska Akademien

Den manns- dominerte kjole- og hvitt-gjengen i Stockholm blir stadig færre. I år deler de ikke ut Nobelprisen.

BARE I SVERIGE: Hemmeligholdet og seremoniene rundt Svenska Akademien inneholder mange snåle ritualer. Her sitter publikum og ser på mens de utvalgte representantene for den svenske kultureliten spiser sin årlige middag. Bildet er fra 1999, men i denne forsamlingen forandrer ingenting seg. Foto: NTB Scanpix
BARE I SVERIGE: Hemmeligholdet og seremoniene rundt Svenska Akademien inneholder mange snåle ritualer. Her sitter publikum og ser på mens de utvalgte representantene for den svenske kultureliten spiser sin årlige middag. Bildet er fra 1999, men i denne forsamlingen forandrer ingenting seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Selvsagt er det korrekt å beslutte at den sittende utgaven av Svenska Akademien, også kalt De Aderton, ikke kan dele ut Nobelprisen i litteratur for 2018. Riktignok sier den «tilfälliga ständiga sekreteraren», Anders Olsson, at man har kommet langt i arbeidet med årets Nobelpris og vil fortsette i det sporet man er inne i. Men prisen vil ikke bli delt ut før neste år. Da vil man kunne dele ut priser for to år på en gang. Akkurat dette har aldri skjedd før, selv om prisen fire ganger har vært delt.

Det hadde ikke vært nødvendig for Olsson å erklære at man avstår fra å dele ut årets pris. Det motsatte ville vært direkte skandaløst. Etter at seks medlemmer har reist seg fra sine stoler i løpet av våren, i tillegg til to som allerede har forlatt Akademien, er bare ti medlemmer igjen. De er dermed ikke beslutningsdyktige i henhold til reglene. Komiteens økonomiske disposisjoner er dessuten under utredning og etterforskning. Det fins fortsatt en rekke uklare punkter, og De Aderton har ennå ikke offentligjort i sin helhet det som hittil er levert av undersøkelser fra sakkyndig hold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer