Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skadeskutte pingviner i Svenska Akademien

Den manns- dominerte kjole- og hvitt-gjengen i Stockholm blir stadig færre. I år deler de ikke ut Nobelprisen.

BARE I SVERIGE: Hemmeligholdet og seremoniene rundt Svenska Akademien inneholder mange snåle ritualer. Her sitter publikum og ser på mens de utvalgte representantene for den svenske kultureliten spiser sin årlige middag. Bildet er fra 1999, men i denne forsamlingen forandrer ingenting seg. Foto: NTB Scanpix
BARE I SVERIGE: Hemmeligholdet og seremoniene rundt Svenska Akademien inneholder mange snåle ritualer. Her sitter publikum og ser på mens de utvalgte representantene for den svenske kultureliten spiser sin årlige middag. Bildet er fra 1999, men i denne forsamlingen forandrer ingenting seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Selvsagt er det korrekt å beslutte at den sittende utgaven av Svenska Akademien, også kalt De Aderton, ikke kan dele ut Nobelprisen i litteratur for 2018. Riktignok sier den «tilfälliga ständiga sekreteraren», Anders Olsson, at man har kommet langt i arbeidet med årets Nobelpris og vil fortsette i det sporet man er inne i. Men prisen vil ikke bli delt ut før neste år. Da vil man kunne dele ut priser for to år på en gang. Akkurat dette har aldri skjedd før, selv om prisen fire ganger har vært delt.

Det hadde ikke vært nødvendig for Olsson å erklære at man avstår fra å dele ut årets pris. Det motsatte ville vært direkte skandaløst. Etter at seks medlemmer har reist seg fra sine stoler i løpet av våren, i tillegg til to som allerede har forlatt Akademien, er bare ti medlemmer igjen. De er dermed ikke beslutningsdyktige i henhold til reglene. Komiteens økonomiske disposisjoner er dessuten under utredning og etterforskning. Det fins fortsatt en rekke uklare punkter, og De Aderton har ennå ikke offentligjort i sin helhet det som hittil er levert av undersøkelser fra sakkyndig hold.

STERK STØTTE: 13. april oppsto en spontan folkelig protest i Stockholm mot at Sara Danius ble tvunget til å gå av som Svenska Akademins sekretær. Foto: NTB Scanpix
STERK STØTTE: 13. april oppsto en spontan folkelig protest i Stockholm mot at Sara Danius ble tvunget til å gå av som Svenska Akademins sekretær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samtidig kommer stadig nye opplysninger i opprullingen av saken rundt den såkalte kulturprofilen, den franske fotografen Jean-Claude Arnault. Han er gift med lyrikeren Katarina Frostenson, akademimedlem som fratrådte samtidig med Sara Danius 13. april. Arnault ble som kjent anklagd for trakassering og overgrep på 18 kvinner før jul, i tillegg til en mengde rykter. Forleden ble han også beskyldt for å ha befølt prinsesse Victoria. Han har dessuten mottatt penger fra Akademien til sin private kulturklubb Forum, en støtte som nå er avviklet.

Også anklagene om at Arnault har røpet navnet på sju Nobelpris-vinnere før de ble bekjentgjort, er meget alvorlige. Hvert år foregår et hektisk spill om penger rundt Nobelprisen, og Arnaults løsmunnethet kan ha påvirket oddsen og forklart hvorfor enkelte navn plutselig føk opp på listene. Også i norske forlagskretser har man fra tid til annen undret seg over rykter om prisvinnere, dessuten har det vært påfallende hvordan enkelte vinnere plutselig har fått en rekke bøker publisert på svensk.

Kombinasjonen av alle disse elementene har ført til at Svenska Akademien er i dyp krise. Det var #metoo-kampanjen som fikk ballen til å rulle. Men i kjølvannet av Arnault-saken er kulturen rundt Svenska Akademin blitt demaskert. Det som kommer fram, er ikke vakkert. Av de åtte medlemmene som ikke lenger vil sitte i akademiet, er fem kvinner. Kerstin Ekman (84) forlot sin plass allerede i 1990 i protest mot Akademiens unnfallenhet i Rushdie-saken.

Lyrikeren Lotta Lotass (54) sluttet å stille i 2015 fordi hun hadde «møtt misfornøyde reaksjoner mot sitt medlemskap og sine personlige egenskaper» og at hun ikke følte at hun hadde den «sosiale dannelsen som krevdes». Her lukter det arroganse og mannsjåvinisme lang vei. Etter at kong Carl Gustaf nylig endret i reglene, slik at man kan si fra seg medlemsskap i De Aderton, gjorde Lotass det øyeblikkelig klart at hun slutter for godt.

De tre mannlige, meget oppegående medlemmene Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren forlot sine plasser 6. april i protest mot at enkelte medlemmer satte personlige vennskap foran viljen til å rydde opp i Arnault-affæren. De tre krevde i går at det opprettes en krisekommisjon som kan utrede situasjonen. Kjell Espmark sier til avisa Dagens Nyheter: «Akademiens höga mål har fått ge vika för unkna machovärderingar.» Tydelig svensk tale. Pekefingeren er rettet mot Horace Engdahl, som har framhevet sin nære venn Jean-Claude Arnault som en gentleman og et forbilde som burde få statlig æreslønn.

DISKUSJONEN rundt hvem som måtte tre ut av Svenska Akademien endte med en hestehandel som innebar at både Katarina Frostenson og Sara Danius forlot De Aderton. Foto: NTB Scanpix
DISKUSJONEN rundt hvem som måtte tre ut av Svenska Akademien endte med en hestehandel som innebar at både Katarina Frostenson og Sara Danius forlot De Aderton. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter at Sara Danius tok grep og bestilte en uavhengig, juridisk vurdering av hele saken, har det fantastiske skjedd at det var hun som måtte gå, pluss Katarina Frostenson. Det skjedde etter en brutal, offentlig skittkasting fra Horace Engdahl. 28. april gikk også forfatteren Sara Stridsberg (45) ut av Akademien. To kvinner er tilbake. Kristina Lugn (69) kaller i et intervju det hele for «tragisk» og sier hun lurer på hva hun skal gjøre. Jayne Svenungsson (44) sa for noen uker siden at om Sara Stridsberg forlater Akademien, ville det være «ødeleggende på alle måter». Nå er altså Stridsberg også blant de frafalne.

Mannsjåvinisme og intellektuell overklassementalitet har undergravd Akademien innenfra. Dette har Horace Engdahl og hans støttespillere sørget for. De burde selvsagt forlate sine stoler og åpne veien for at kvinnene kan komme tilbake. Det er mye å håpe på, men maktkampen om Akademien er neppe over.

Den som har uttalt seg sterkest i svenske media, er forfatteren Leif G.W. Persson. Han kaller det hele en «barnehage for voksne» og mener at Anders Olsson har «omtrent like sterk ryggrad som en østers». Om Horace Engdahl sier Persson: «Han är den mest pretentiösa kåsören som svenskt kulturliv någonsin har beskådat».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media