REKORDFÅ I FENGSEL: Soningskøen i Norge er nede på rekordlave 99 personer akkurat nå, sammenlignet med over 1200 personer for få år siden, skriver artikkelforfatter. Her illustrert med Ullersmo fengsel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REKORDFÅ I FENGSEL: Soningskøen i Norge er nede på rekordlave 99 personer akkurat nå, sammenlignet med over 1200 personer for få år siden, skriver artikkelforfatter. Her illustrert med Ullersmo fengsel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Fengsler:

Skaff flere kriminelle, eller driv tomme fengsler

Meninger

Denne uken gikk 4400 fengselsansatte ut i politisk streik i protest mot regjeringens forslag til statsbudsjett. Bakgrunnen for streiken er at regjeringen foreslår å legge ned en rekke mindre fengsler rundt om kring i landet.

Soningskøen i Norge er nede på rekordlave 99 personer akkurat nå, sammenlignet med over 1200 personer for få år siden. Utbyggingen av spesielt høy-sikkerhets fengselsplasser, dublering av fengselsceller og overføring av flere utenlandske kriminelle til soning i hjemlandet er noen av grunnen til at flere fengsler rett og slett ikke har nok fanger.

Himanshu Gulati. Foto: Stortinget
Himanshu Gulati. Foto: Stortinget Vis mer

I en slik situasjon har vi to valg:

  • Enten kan vi drive tomme fengsler.
  • Eller så kan vi sørge for flere kriminelle.

Jeg har full forståelse for bekymringen til fengselsansatte når fengsler må legges ned. Det er imidlertid først og fremst en positiv nyhet for samfunnet når vi ikke har nok kriminelle til å fylle fengslene, og når soningskøen nå i praksis er fjernet. Det der derfor et dilemma at noen føler utrygghet for jobben sin når samfunnet kan juble over at soningskøen i praksis er fjernet.

Den kriminaliteten som ser ut til å prege oss mest i tiden fremover, er ikke først og fremst den type mindre vinningskriminalitet som var mer vanlig tidligere – men mer grenseoverskridende og sammensatt kriminalitet som kan involvere organisering på tvers av landegrenser og bruk av data- eller cyberdomene. Kriminaliteten vi møter i dag er derfor mer sammensatt og komplisert enn det litt tradisjonelle bildet av røverne som herjet i Kardemommeby.

Behovet for fengselsplasser for øyeblikket er minst for fengselsceller med lavt sikkerhetsnivå, og det er først og fremst slike fengsler som nå foreslås nedlagt. Flere av disse legges også ned i forbindelse byggingen av to nye fengsler med flere hundre nye plasser i Agder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.