Skaffer au pair for å onanere på fulltid

Oppgjør med orgasmemaset i ny roman.

BERNER SENNEN: «Hvis damene i filmene hadde vært hunder, ville de ha vært mynder og jeg en Berner Sennen, eller muligens en Rottweiler på en god dag med litt for mye å drikke», jamrer hovedpersonen i Selma Lønning Aarøs nye roman. Selv har hun akkurat fått boxervalpen Bella. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BERNER SENNEN: «Hvis damene i filmene hadde vært hunder, ville de ha vært mynder og jeg en Berner Sennen, eller muligens en Rottweiler på en god dag med litt for mye å drikke», jamrer hovedpersonen i Selma Lønning Aarøs nye roman. Selv har hun akkurat fått boxervalpen Bella. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

 Les utdrag fra «Jeg kommer snart» her.

- Hovedpersonen onanerer mer eller mindre gjennom hele boka, sier Selma Lønning Aarø.

I romanen «Jeg kommer snart» introduserer forfatteren oss for Julie, en helt vanlig norsk kvinne som balanserer jobb og hus, mann og barn. På tross av et aktivt sexliv har hun aldri opplevd en orgasme. Det leder opp til en slags eksistensiell krise, så hun skaffer seg en au pair for å kunne onanere på fulltid. Dette skal hun til bunns i.

- Det skjer litt mer og, da. Noe annet hadde fort blitt kjedelig, sier Aarø, og forteller at leseren får innblikk i tanker og tilbakeblikk fra oppveksten mens Julie leter i og rundt seg selv etter mulige årsaker til hvorfor det ikke går for henne.

- Når gjorde hun det første gang, når tenkte hun første gang på sex ... Boka er en slags seksuell dannelseshistorie.

Frigjøring og press Ideen kom da Aarø skrev om en dame som levde på 1890-tallet. Hun ble fascinert av gapet mellom forholdet til sex den gang og nå.

- På den tida skulle de ikke ha seksuell lyst. Nå om dagen bør alle kvinner ha lyst, de bør helst eie en vibrator. Den forskyvingen interesserer meg, sier hun.

Aarø har brukt mye tid på research, og den tidligere Dagblad-spaltisten har blant annet henta ut førti A4-sider om kvinnelig orgasme fra avisas arkiver. Hun stiller seg kritisk til det seksualiserte mediebildet.

- På mandag står det at du kan trene deg til orgasme, mens onsdagen etter står det om en kvinne som kan puste seg til orgasme. En har vært så opptatt av å frigjøre den kvinnelige seksualiteten at en har glemt at det tilfører et press på kvinner. Det presset som oppstår når en leser om orgasmer overalt, gjør det nok vanskeligere og «viktigere» å få det til.

Hysteri Aarø forteller om hvordan farmasøyter i USA som jobber med å utvikle potensmidler for kvinner - en potensiell gullgruve for legemiddelindustrien - er opptatt av å diagnostisere kvinner som ikke får orgasme som syke.

- Men så er det jo så vanlig. En vet at en tredjedel av alle kvinner ikke får en type orgasme. Men verden forteller deg at du bør få det til - hvis ikke er du syk. Det er et hysteri. En blir proppa med masse stoff og får ingen motvekt, sier hun.

Aarø tror derfor «Jeg kommer snart» kan være en viktig bok.

- En bok som alle kan lese, egentlig, uansett kjønn og alder. Utenom akkurat foreldrene mine, legger hun til.

Forfatteren understreker at det ikke er en selvbiografisk roman.

- Men det finnes nok noe som minner om mitt liv der, det er nesten umulig å unngå å bruke seg selv. Jeg har skrevet bok om holocaust og - den var det også vanskelig å skrive uten å dra på egne erfaringer, sier hun.