Skakkjørte skjebner

En anelse tilgjort fra den svenske thrillermesteren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Svenske Karin Alvtegen har både imponert og skremt med sine tre foregående psykologiske thrillere, hennes uforutsigbare, men troverdige innfallsvinkler har gjort historiene til fullkomne grøssere.

Forsvarsverk

At hun i tillegg sender helt uskyldige og intetanende personer ut i uføret, gjør Alvtegens bøker til ekstra ubehagelig lesning.

I «Skam» er thrilleraspektet tonet noe ned, den er ikke så gjennomført nervepirrende som forgjengerne, mer som en roman hvor spenningselementer brukes for å fortelle historien om to skakkjørte liv. De to kvinnene det handler om, tilhører helt forskjellige samfunnsgrupper, og kontakten mellom dem oppstår gjennom en slags skjebnebestemt og uunngåelig tilfeldighet.

Monika har alle de utvendige karakteristikkene på et vellykket liv, hun er overlege på en privatklinikk, har rikelig med penger og all staffasje som fører med.

Det hun mangler, er alt som har å gjøre med sosiale relasjoner - etter at storebroren Lars omkom mange år tidligere, har hun fortsatt et anstrengt forhold til moren og en gedigen skyldfølelse.

Forsvarsverk

Ordet gedigen passer også på den andre hovedpersonen i «Skam» - ordet feit er ikke lenger nok til å beskrive Maj-Britt. Hun har murt seg helt frivillig inne i leiligheten sin, til hun nå har nådd det punkt hvor hun ikke lenger kan komme seg opp av sofaen ved egen hjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer