Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Melodi Grand Prix

Skal Alexander Rybak nok en gang sjarmere Europa, eller blir Charlotte Kjær årets MGP-artist?

Dagbladet anmelder årets norske finalister.

ÅRETS BESTE: Charla K - eller Charlotte Kjær som hun heter, står for årets beste MGP-høydepunkt, «Stop the Music». Den har Per Gessle drysset stjernestøv over. Foto: NRK
ÅRETS BESTE: Charla K - eller Charlotte Kjær som hun heter, står for årets beste MGP-høydepunkt, «Stop the Music». Den har Per Gessle drysset stjernestøv over. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexander Rybak og Charlotte Kjær står bak årets to beste MGP-låter, som vi også tror vil kunne gjøre det best av de norske artistene i den europeiske finalen. Men flere av årets finalister byr på spenstige bidrag: vi har hørt og kastet terning.

I 2009 vant Alexander Rybak en av MGPs mest overlegne seire, i finalen i Russland. Han er fremdeles en populær artist, og dersom han skulle representere Norge i år, så tipper jeg det vil gi bonuspoeng.

- MÅ JEG TOPPE DET?: Alexander Rybak var definitivt det aller største navnet som ble presentert da NRK avslørte årets MGP-finalister. Foto: NTB Scanpix / Video: Ørjan Ryland / Reporter: Henriette Eilertsen / Klipp: Frida Andersen Vis mer

«That's how you write a Song» er en av årets beste norske finalister, en annerledes Rybak-låt der fela spiller annenfiolin. Et trygt valg å sende til Portugal om fem måneder.

Vår favoritt er Charla K, eller Charlotte Kjær. Hun entret rampelyset for om lag ti år siden, og i 2009 deltok hun i «X-Faktor» med jentegruppa Shackles. I 2013 var sang hun i Melodi Grand Prix med en låt skrevet av Silya Nymoen, uten at gjorde noe som helst utslag på Richters skala eller andre målestasjoner.

Nå er hun her som årets beste, norske MGP-finalist. «Stop the Music» er uimotståelig og elegant med et potensial som bør nå langt i en eventuell europeisk finale. Den har hun skrevet i samarbeid med en popsmed og hitmaker av rang, Per Gessle fra Gyllene Tider og Roxette.

Jan Fredrik Karlsen forsvant som MGP-general i mai i fjor, og NRK-produsent Stig Karlsen overtok. Han har gjort en god jobb med å finne fram artister og invitere låtskrivere, for årets bukett er frodig og fin - selv om ikke alt blomstrer og dufter godt.

Det går stort sett i engelsk, i år også - hele åtte låter. Én synges på spansk, og det gjør Alejandro Fuentes med lidenskap og overbevisning. Et annerledes grep, men latinolåter slår ikke så altfor ofte til i MGP-universet.

Bare Vidar Villa, en av Norges mest strømmede artister, bruker morsmålet. Og vi kan ikke engang gi ham poeng for det. Hadde han valgt et hvilket som helst annet språk, så ville teksten blitt kamuflert. Villa drømmer nemlig om en «milf», og maler ut sin lengsel i pubertale vendinger.

Her er årets ti norske MGP-finalister:

'

Artist: Alejandro Fuentes
Låt: «Tengo otra»
Tekst og melodi: Alejandro Fuentes / Angel Arce Pututi / Alejandro Arce Pututi.

EN SPANSK EN: Alejandro Fuentes. Foto: NRK
EN SPANSK EN: Alejandro Fuentes. Foto: NRK Vis mer

Alejandro Fuentes byr på en låt som kler å være med i MGP, selv om den er veldig utypisk norsk. «Tengo otra» er sløy og nedpå latininspirert låt. Dette behersker Alejandro, som synger seg høy, mørk og mystisk og hyller seg inn i latinolidenskap. Den er luftig og har en behagelig eggende rytme, og går på spansk om å «ha en annen kvinne».

Artist: Aleksander Walmann
Låt: «Talk to the Hand»
Tekst og melodi: Joakim «Jowst» With Steen/Jonas McDonnell/Magnus Klausen.

FESTKLAR: Aleksander Walmann. Foto: NRK
FESTKLAR: Aleksander Walmann. Foto: NRK Vis mer

Ett år etter at duoen Jowst med Aleksander Walmann og Joakim With Steen gjorde en anstendig jobb i den europeiske MGP-finalen, er de tilbake. «Talk to the Hand» er en en funky feelgood-låt som kler en happy hour-fest på stranda. Synthbassen som står for mye av framdriften. En livlig, men noe flat låt som går i ett med blomstertapeten.

Artist: Nicoline
Låt: «Light me up»
Tekst og melodi: Nicoline Berg Kaasin/Johan Larsson/Emilie Adams

REPETERENDE: Nicoline Berg Kaasen. Foto: NRK
REPETERENDE: Nicoline Berg Kaasen. Foto: NRK Vis mer

Minimalistisk vokalpop-låt. Nicoline Berg Kaasin imponerte i «Stjernekamp», men tapte finalen mot Knut Anders Sørum i 2016. Nicoline er bunnsolid og vokalpresterer helt på høyden, men det hun bringer til torgs er utmattende og kjedelig. «Light me up» vil være fancy, men blir steril, den er opphøyd og kjølig uten sjarme - og repeterende inntil det irriterende.

Artist: Charla K
Låt: «Stop the Music»
Tekst og melodi: Charlotte Kjær/Per Gessle/Alex Shield.

ELEGANT: Charlotte Kjær. Foto: NRK
ELEGANT: Charlotte Kjær. Foto: NRK Vis mer

En storslagen poplåt i midttemposjiktet som berører og fester seg. Det ligger en forventning i åpningen, der Charlotte med klokkeklar stemme spinner sølvtråder i lufta. Når refrenget kommer, drysser det konfetti fra regnbuen. «Stop the Music» er uten store fakter, men bærer på en blå lengsel. Enkelt og elegant. Er det noen som kan trykke på de riktige popknappene, så er det Per Gessle.

Artist: Tom Hugo
Låt: «Like it»
Tekst og melodi: Tom Hugo Hermansen.

RESIRKULERER: Tom Hugo Hermansen. Foto: NRK
RESIRKULERER: Tom Hugo Hermansen. Foto: NRK Vis mer

En seidelsvingende partylåt. Sørlendingen forsøkte seg i MGP-sirkuset for fem år siden, uten å kvalifiere seg til hovedfinalen. «Like it» har funky grooves og er kjapp og lettbeint i stegene, men vitner om lave ambisjoner på sjangerens vegne. Funky gitarer minner om Daft Punk og «Get Lucky», men mangler dens eleganse. Gjenbruk er bærekraftig, men å resirkulere klisjerer og selvfølgeligheter forsurer musikkmiljøet.

Artist: Rebecca
Låt: «Who We Are»
Tekst og melodi: Tekst og melodi: Kjetil Mørland.

STILLESTÅENDE: Rebecca Thorsen. Foto: NRK
STILLESTÅENDE: Rebecca Thorsen. Foto: NRK Vis mer

Mannen bak MGP-vinneren «A Monster Like Me» har levert en vokaldrevet poplåt til Rebecca Thorsen, som vant NRK P3s Urørt for et paar år siden. «Who We Are» en ballade, delvis minimalistisk - som løser seg opp og blir til en rytmisk og voldsom orkesterpoplåt. Rebecca synger godt, men til tross for variert arrangement, blir totalintrykket stillestående og flatt.

Artist: Vidar Villa
Låt: «Moren din»
Tekst og melodi: Vidar Andrè Mohaugen/Jonas Thomassen.

RUSSELÅT: Vidar Villa. Foto: NRK
RUSSELÅT: Vidar Villa. Foto: NRK Vis mer

Vidar Villa er blant landets mest strømmende artister med «One Night Stand», «Det er fest», «Et par rolige shots med gutta» og «Herregud». Her «gønner» han på i samme russelåt-landskap med sine milf-drømmer. Huff da, for dette er pubertalt - fengende, men tullete. Selg den til til russen, der hører den hjemme. Noen vil ha dattera, andre mora - men forhåpentligvis vil ingen ha Villa.

Artist: Ida Maria
Låt: «Scandilove»
Tekst og melodi: Ida Maria Børli Sivertsen/Stefan Törnby.

BRUSPULVER: Ida Maria Børli Sivertsen. Foto: NRK
BRUSPULVER: Ida Maria Børli Sivertsen. Foto: NRK Vis mer

Naivistisk og morsom. En frekk, skøyeraktig og lystig poprocker. Langt mer lettbeint enn vi kjenner Ida Maria. «Scandilove» er litt som å suge på lollipop dyppet i bruspulver, det prikker på tunga og bruser i øregangene. En frisk lykkepille som gir litt asossiasjoner 70-tallets Joan Jett og Blondie - en uskikkelig poppunker som pisker energi.

Artist: Alexander Rybak
Låt: «That's how you write a Song»
Tekst og melodi: Alexander Rybak

OVERSKUDD: Alexander Rybak. Foto: NRK
OVERSKUDD: Alexander Rybak. Foto: NRK Vis mer

Ni år etter at han tok Norge og resten av Europa med storm, er Rybak tilbake. Sjelden å høre ham så henslengt og leken, her er mye musikalsk overskudd i en fest av en låt. Her viser han en ny side av seg selv, og det med å ta oss inn i det funky hjørnet. Tungt og spenstid - skikkelig fengende 70-talls-retromoro. Og selvsagt er fela kledelig med i bakgrunnen.

Artist: Stella & Alexandra
Låt: «You Got Me»
Tekst og melodi: Gustav Eurén/Niclas Arn/Stella Mwqangi/Andreas Alfredsson.

MAS: Stella Mwangi og Alexandra Rotan. Foto: NRK
MAS: Stella Mwangi og Alexandra Rotan. Foto: NRK Vis mer

Stella Mwangi representerte Norge i 2011 med «Haba haba», men røk ut i semifinalen. Nå er hun tilbake i manesjen sammen med Alexandra Rotan, som i 2010 deltok i MGP-junior. «You Got Me» er en energisk, kjapp, rett fram og fengende orkesterpoplåt med spretne rytmer. Den er ujålete, men banal og masete. Stella står for vokalakrobatikk, mens Alexandra tar det ned i refrenget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!