Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal Apple få monopol på smarttelefoner med berøringsskjerm?

Knuste Samsung i retten, mens krigen mot Googles Android så vidt har begynt.

FALLER: Samsung har vokst kraftig i børsverdi og markedsandel siden selskapet begynte å lage telefoner med klare likhetstrekk med Apples iPhone. Men etter at Apple ble tilkjent milliarderstatning fra Samsung for brudd på patentrettigheter, faller aksjekursen, her vist på en GalaxyS-telefon (til høyre). Foto: Reuters/Scanpix
FALLER: Samsung har vokst kraftig i børsverdi og markedsandel siden selskapet begynte å lage telefoner med klare likhetstrekk med Apples iPhone. Men etter at Apple ble tilkjent milliarderstatning fra Samsung for brudd på patentrettigheter, faller aksjekursen, her vist på en GalaxyS-telefon (til høyre). Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

At smarttelefonen er den nye datamaskinen, har du nok for lengst kjent på kropp og sjel i dagliglivet. Alltid på, alltid med deg, alltid på nett. Veksten i utbredelse av smarttelefoner på verdensbasis er ekstrem, og skjer ti ganger raskere enn veksten da PCen for alvor slo gjennom i de tusen hjem på 1980-tallet.

BARE FEM ÅR har det dramatiske skiftet tatt, fra Apple lanserte sin første iPhone sommeren 2007. Det fantes smarte telefoner før iPhone, men plutselig ble det litt rart å gå rundt med en Blackberry. iPhonens multi-berøringsskjerm, minimalistiske design og enkle tilgang til applikasjoner for alle tenkelige og utenkelige funksjoner, revolusjonerte mobilindustrien og gjorde mobil databruk til teknoindustriens største vekstmarked.

Dette markedet vil Apple helst ha for seg selv.

I det minste vil Apple ha ideene sine for seg selv. Før han døde, sverget Steve Jobs at han ville knuse Googles konkurrerende operativsystem, Android, som han mente er en skamløs kopi av Apples iOS. Det må vi håpe og tro at selskapet aldri lykkes med. Vel er det mye i Android som er inspirert av iOS, men både Apple og vi andre trenger en teknologiindustri med sunn konkurranse og reelle valgmuligheter.

I mellomtida jakter Apple på kopister blant mobilprodusentene.

Forrige uke vant Apple en knusende seier over konkurrenten Samsung. Distriktsdomstolen i San Jose slo kategorisk fast at Samsung bevisst kopierte både iPhone og iPad med sine Galaxy-smarttelefoner og nettbrett, i strid med Apples patentrettigheter. I den strengeste patentdommen noensinne ble selskapet dømt til å betale 1,05 milliarder dollar - nesten seks millarder kroner - i erstatning til Apple.

Dermed blir det enda vanskeligere for Samsung å selge sine Galaxy Tab-brett og enkelte smarttelefoner i USA. Salget av flere versjoner av Galaxy Tab er allerede stanset, og det samme gjelder i Europa. Apple presentere etter seiren i retten en liste over åtte Samsung-telefoner selskapet mener bør forbys, men gir seg ikke med det:

I helga presenterte Apple et nytt søksmål mot Samsung som innebefatter 21 modeller, deriblandt den populære toppmodellen Galaxy IIIS.

Apple har ikke vunnet like lett fram i alle deler av verden med sin patentkrig mot Samsung. Men for meg synede det relativt åpenbart at Samsung kopierte enkelte aspekter ved Apples produkter og løsninger, slik konkurrenter alltid kopierer hverandres innovative produkter. Se bare på bilmarkedet.

Problemet er at altså Apple har patenter på en del av de grunnleggende konseptene i iPod og iPhone.

Samsung og enkelte kritikere av dommen mener dette viser svakheter i det amerikanske patentsystemet, og at en del av Apple løsninger er for «åpenbare» til å ha denne typen beskyttelse. Men det avviste altså domstolen. Konseptene synes kanskje åpenbare i dag, når vi alle bruker dem hver dag, men var det ikke på det tidspunkt oppfinnelsene ble gjort, ei heller da Apple søkte om patentene.

Resultatet er at Apples konkurrenter hindres i å utvikle løsninger og produkter basert på den type teknologi og brukeropplevelse vi alle er blitt vant til å bruke.

DET SKAPER en spesiell situasjon, litt som om ett selskap skulle hatt enerett på å selge telefoner med nummertaster, eller datamaskiner med tastatur. Apple har kanskje jussen, kanskje til og med moralen og etikken, på sin side, men for informasjonssamfunnet og forbrukerne vil det være et stort tap om selskapet skulle bli sittende med et de facto monopol.

Å beskytte unike ideer er selvsagt legitimt. Men i dag er patenter nærmest en industri i seg selv, og et av de største hindrene for reell innovasjon og konkurranse i teknologiindustrien. Dette gjelder spesielt i mobilindustrien, som jeg har kommentert tidligere.

Juryen i San José fant riktignok ikke at Apple hadde enerett til konseptet nettbrett, og det ventes at Samsung vil anke dommen. Men ikke alle mener det er så synd på sør-koreanerne. Som en analytiker påpekte, er noen milliarder i erstatning en beskjeden pris å betale for verdiøkningen selskapet har hatt siden det begynte å lage produkter «inspirert» av Apple.

Den som taper på patentkrigen er uansett du, forbrukeren.

P.S. Bare så det er sagt: Det er selvsagt ikke slik at ikke Apple også kopierer. Det skulle være nok å nevne hvordan selskapet i sin tid forsynte seg med ideen til det grafiske pek-og-klikk-brukergrenesesnittet fra forskningssenteret Xerox PARC. Som Steve Jobs skal ha sitert Pablo Picasso: - Gode kunstnere kopierer, store kunstnere stjeler. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media