Skal avsløre Anonym

Forfatteren alle lurer på hvem er, lever farlig. I løpet av morgendagen skal han avsløres, ifølge litteraturviter.

FORLEGGER: Erling Kagges forlag står bak utgivelsene av bøkene med den anonyme forfatteren. Foto: Scanpix.
FORLEGGER: Erling Kagges forlag står bak utgivelsene av bøkene med den anonyme forfatteren. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Anonym har fått noen dager på seg til å stå fram. Nå er det på tide å få vite hvem han er. Det er dumt å holde folk på pinebenken i det uendelige. Og vi har det travelt. Greit med alt man får unna før jul.

Innlegget er hentet fra litteraturviter Janne Ryggs' facebook-side. Hun mener bestemt å vite identiteten til forfatteren som går under pseudonymet Anonym, og har gitt ham deadline til i morgen tidlig.

Hvis ikke forfatteren avslører seg selv mellom klokken 07.00 og 07.30, gjør Rygg det for ham.

Forfatteren av den mye omtalte «Kongepuddel»-trilogien er blitt kjent for sin harselas med norske samfunnstopper. Han har blant annet spøkt om Ari Behns mye omtalte flørting med dopkulturen. Og hvordan Behn og Trond Giske planla å gripe makten etter Jens Stoltenbergs avgang.

Betrodde seg Spekulasjonene rundt Anonyms identitet har vært mange. Kjell Terje Ringdal, Vidar Kvalshaug, forfatterne Anne Holt og Knut Nærum er blant dem som har måttet avkrefte at de står bak bøkene.

- «Klassekamerater» inneholder ting som jeg kun har sagt til én person ved en anledning sommeren 2008, en mann som også har fortalt meg ting om seg selv og sine nærmeste som gjorde det uhyre enkelt å komme på sporet, skriver Rygg.

HARSELAS:  Kagge Forlag har gitt ut «Kongepudler», «Kindereggeffekten» og «Klassekamerater» med Anonym som forfatter.
HARSELAS: Kagge Forlag har gitt ut «Kongepudler», «Kindereggeffekten» og «Klassekamerater» med Anonym som forfatter. Vis mer

I fjor kom forfatteren Anonym med sin tredje bok i kongepuddeltrilogien. «Klassekamerater» er også en bok om politisk satire i samme stil som de foregående bøkene «Kongepudler» og «Kindereggeffekten», skrevet under pseudonymet.

Rygg vil ikke kommentere utspillet nærmere overfor Dagbladet, men henviser til facebook-siden sin.

Her antyder hun blant annet at forfatteren er en mann som er eldre enn Vidar Kvalshaug (40) og Torgrim Eggen (52). Samt at mannen har bedre kjennskap til miljøet i Dagbladet enn i VG, og i årevis har hatt fortrolig tilgang til Arbeiderpartiets sekretariat og regjeringsmedlemmer i offisielle og formelle sammenhenger.

- Brøt løftet Rygg beskriver mannen som «en helt vanlig, tvers igjennom hyggelig, livsglad og likandes kar som er morsom å prate med». Hun  hevder at mannen har brutt løftet om å identifisere seg selv.

- Først lovet han å innrømme det hvis han ble spurt direkte om han var Anonym. Det løftet brøt han. I stedet skulle han stå fram på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Det ble det heller ikke noe av, skriver hun.

- VET HVEM HAN ER: Litteraturviter Janne Rygg hevder å vite hvem som står bak forfatternavnet Anonym. Hun har gitt ham tidsfrist til i morgen tidlig med å avsløre seg selv. Foto: Privat.
- VET HVEM HAN ER: Litteraturviter Janne Rygg hevder å vite hvem som står bak forfatternavnet Anonym. Hun har gitt ham tidsfrist til i morgen tidlig med å avsløre seg selv. Foto: Privat. Vis mer

Da den første boka kom ut, ble det også spekulert i om reklamemannen og Jens Stoltenbergs nære venn Kjetil Try var mannen bak pseudonymet. Han benektet det da, og gjør det fortsatt.

- Jeg tror det er flere bidragsytere. Det er så mye av innholdet i «Kongepudler» som tyder på at boka ikke er skrevet av én person. Det er for mye inntak på informasjon til at ett menneske kunne skrevet det. Jeg tror bøkene er et kollektivt samarbeid fra flere som ikke vet om hverandre, regissert av Kagge forlag, sier Try.

Hvis det viser seg at Rygg har rett, mener Try at navnet vil avgjøre hvor stor oppmerksomhet vedkommende får.

- Selvfølgelig blir det sikkert en dag med store oppslag. Det kan bety at vedkommende får et navn i media, men da må det være en person som overrasker. Er det en kjent person blir det en nedtur for mange. Noen vil så klart også bli sure på vedkommende, sier Try.

Til våren er Anonym tilbake med påskekrim. Også her harselerer forfatteren med kjente nordmenn, og lar blant andre Aslak Sira Myhre og Finn Abrahamsen gjennomgå.

Kagge forlag, som står bak utgivelsen av bøkene, vil ikke kommentere Ryggs utspill.

Anonyme forfattere

•«Klassekamerater» siste boken i det som nå er blitt en trilogi. Utgitt på Kagge forlag i fjor.

•«Kongepudler» fra 2006, utgitt på Kagge forlag.

•«Kindereggeffekten» fra 2007, utgitt på Kagge forlag.

•«Trondprinsen», utgitt i 2008 på Cappelen Damm

•«Berlinerparodiene», utgitt i år på Cappelen Damm er signert med «Litt anonyme forfattere» - men det går samtidig klart fram at det er Peder Udnæs, Elisabeth Botterli, Askild Hagen, som til vanlig skriver for tv-programmet «Nytt på nytt».

•Samme trio skrev også «Da Vinci-koden»-parodien «Madonna-gåten», sammen med Knut Nærum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer