Skal banke mp3-piratene

Verdens største plateselskap legger ut tusen album på Internett.

Som et resultat av den økende piratkopieringen av musikk på nettet, har Universal Music Group (UMG) bestemt seg for å gjøre 1000 av sine 11 000 album tilgjengelige på Internett. Tjenesten, som er et samarbeid mellom UMG og Emusic.com vil koste brukerne mellom 10 og 15 dollar i måneden.

I motsetning til de fleste alternativene på nettet, får kundene samme rettigheter som om de hadde kjøpt musikken på CD, skriver nyhetsbyrået AP. Det betyr at du kan overføre filene til CD eller laste dem inn på mp3-spillere.

Nettsalget, som ble startet i dag, er fremdeles et prøveprosjekt. UMG legger ikke ut best-selgerne sine ennå, men vil konsentrere seg om eldre og mindre populær musikk som ikke selger spesielt godt i butikkene lenger.

De vil å se om tjenesten vil føre til økt salg fra tradisjonelle musikkforretninger, eller om nettsalget vil føre til mindre salg i butikkene.

Over 90 millioner mennesker laster allerede ned gratis musikk på nettet. Plateindustrien mener filbytte-programmer som Morpheus, Kazaa og Grokster er årsaken til at platesalget falt fire prosent i 2001.

Andre folk med kjennskap til bransjen, deriblant artisten Moby, mener at mp3 er med på å øke interessen for musikk, og dermed også fører til økt salg.

Hva synes du? Si din mening!