- Skal betale skatt og kanskje kjøpe gressklipper

Knausgård fikk Norges største litteraturpris.

FIKK PRIS: Karl Ove Knausgård fikk i dag Gyldendalprisen, Norges største litteraturpris.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FIKK PRIS: Karl Ove Knausgård fikk i dag Gyldendalprisen, Norges største litteraturpris. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Karl Ove Knausgård fikk i dag Norges største litterære pris, målt i kroner og øre.

Han ble tildelt Gyldendalprisen under et arrangement på Gyldendalhuset i dag. Prisen er på hele 400 000 kroner, og gis hvert år til «et eminent forfatterskap».

- Dette kom helt ut av det blå for meg, jeg er veldig glad for det. De som har fått prisen tidligere, er utelukkende forfattere som jeg liker veldig godt, så det er et fint selskap å komme i, sier Knausgård til Dagbladet etter utdelingen.

- Hva tenker du å bruke prispengene til?

- Betale skatt, tror jeg. Og kanskje kjøpe en gressklipper, vi får se.

Mye å gjøre
Helt til slutt i sin siste bok, «Min kamp 6», annonserte Knausgård at han nå er ferdig som forfatter. Det betyr ikke at han har lite å gjøre om dagen.

- Jeg holder på å lansere bøkene i utlandet, det blir mye jobbing med det i hele år. Også jobber jeg med forlaget innimellom, sier han.

Karl Ove Knausgård har startet Pelikanen forlag sammen med broren Yngve Knausgård og Asbjørn Jensen. I fjor kom deres første utgivelse, «Bagdad Indigo» av Geir Angell Øygarden. I mai kommer bok nummer to, «Alt som er i himmelen», en fotobok av den svenske fotografen Thomas Wågstrøm, og med nyskrevet essay av Karl Ove Knausgård selv. Det betyr ikke at han har tenkt å gjøre comeback som forfatter.

- Nei, det regner jeg som noe helt annet. Essays vil jeg fortsette å skrive. Og dette er ikke min bok, heller. Jeg har skrevet et essay til fotografiene, om himmelen.

Kvalm av å skrive
- Så du har ikke savnet å være forfatter?

- Nei, tvert imot. Det er deilig å ikke sette seg ned og skrive hver dag. På slutten ble jeg kvalm da vekkerklokka ringte, av tanken på å skulle stå opp og skrive, forteller han.

- Det var en veldig omstilling da jeg var ferdig med den siste boka. Jeg hadde jobbet så utrolig mye, det var en følelse av tomhet og meningsløshet. Nå ser det mye bedre ut, sier han.

- I den nye intervjuboka til Jens M. Johansson, «Døde fedre», sier du at du var glad for at du ikke ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for den siste boka, fordi du liker å være en underdog. Det ødelegger vel denne prisen litt for?

- Ja, det kan du si. Jeg kan nok aldri bli en underdog igjen. Men hva gjør man ikke for 400 000 kroner? sier han og ler.

Enormt løft
- «Ute av verden», «En tid for alt» og «Min kamp» er ikke bare et stort verk, men et enormt løft for norsk litteratur, sa blant annet Tom Egil Hverven, leder av legatstyret, i sin tale til vinneren, gjengitt på Gyldendals hjemmeside.

Prisen deles ut til forfattere uavhengig av forlag, og går først og fremst til et skjønnlitterært forfatterskap - eller unntaksvis til et faglitterært, dersom dette har særlige litterære eller essayistiske kvaliteter.

Karl Ove Knausgård debuterte med romanen «Ute av verden» i 1998, til gode kritikker. Men først de siste årene har han blitt et virkelig kjent navn for norske lesere flest, men seksbindsverket «Min kamp». Det er særlig for dette verket han får prisen.

«De fleste, også vi i Gyldendals legatstyre, er enige om at verket har både topper og bølgedaler. Etter hvert fester det seg et inntrykk av at bind 1, 2 og 6, som blander fortelling og essays i ulike tidsplan, er mer vellykkede enn de nokså kronologisk gjengitte beretningene i bind 3, 4 og 5. Tiden vil vise om slike vurderinger blir stående,» heter det i Hvervens pristale.

Godt selskap
Vinneren av Gyldendalprisen utnevnes av et eget legatstyre, som for øyeblikket består av professor Tone Selboe, PhD-doktor Tonje Vold, konsernsjef Geir Mork, kritikerne Kåre Bulie og Tom Egil Hverven.

Blant tidligere vinnere finner vi Dag Solstad, Kjartan Fløgstad, Roy Jacobsen, Thomas Espedal og fjorårsvinneren Vigdis Hjorth.