OVERPRISET?: Den opprinnelige hensikten med subsidieringen av ost innfris ikke, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
OVERPRISET?: Den opprinnelige hensikten med subsidieringen av ost innfris ikke, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Subsidier

Skal bøndene eller skattyterne betale for eksporten av irsk melk?

Er dette en ny milliardregning som norske skattebetalere skal dekke gjennom subsidier og overpriset ost?

Meninger

Undertegnede deltok i 2012 i kampanjen for å stoppe eksporten av subsidiert Jarlsbergost. Min artikkel i Dagbladet i april 2012 ble en av de mest leste av Dagbladets artikler den dagen.

Begrunnelsen for å stoppe den subsidierte osteeksporten var at tapet i 2011 var på ca. 770 millioner kroner for norske skattytere. Tine (norske melkeprodusenters samvirkeselskap) begrunnet eksporten med at det var ønskelig å avlaste det norske markedet for nær 150 millioner liter melk.

Kampanjen førte til Stortingets vedtak for tre år siden om å fase ut all eksportstøtte for landbruksvarer innen utgangen av 2019. Den 15. november var det sjokkerende å lese i Dagens Næringsliv om Tines tiltak for Jarlsbergost. Tine vil investere 800 millioner kroner i Irland for å produsere Jarlsbergost av irsk melk, samtidig som Tine investerer 240 millioner kroner i et distribusjonsselskap i USA.

Den opprinnelige hensikten med subsidieringen (å fjerne norske bønders overproduksjon av melk) innfris altså ikke. Er dette en ny milliardregning som norske skattebetalere skal dekke gjennom subsidier og overpriset ost?

For norske melkeprodusenter er vel ikke interessert i at Tine skal dekke investeringene for å få omsatt irsk melk?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.