<strong>OVERPRISET?:</strong> Den opprinnelige hensikten med subsidieringen av ost innfris ikke, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
OVERPRISET?: Den opprinnelige hensikten med subsidieringen av ost innfris ikke, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Subsidier

Skal bøndene eller skattyterne betale for eksporten av irsk melk?

Er dette en ny milliardregning som norske skattebetalere skal dekke gjennom subsidier og overpriset ost?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede deltok i 2012 i kampanjen for å stoppe eksporten av subsidiert Jarlsbergost. Min artikkel i Dagbladet i april 2012 ble en av de mest leste av Dagbladets artikler den dagen.

Begrunnelsen for å stoppe den subsidierte osteeksporten var at tapet i 2011 var på ca. 770 millioner kroner for norske skattytere. Tine (norske melkeprodusenters samvirkeselskap) begrunnet eksporten med at det var ønskelig å avlaste det norske markedet for nær 150 millioner liter melk.

Kampanjen førte til Stortingets vedtak for tre år siden om å fase ut all eksportstøtte for landbruksvarer innen utgangen av 2019. Den 15. november var det sjokkerende å lese i Dagens Næringsliv om Tines tiltak for Jarlsbergost. Tine vil investere 800 millioner kroner i Irland for å produsere Jarlsbergost av irsk melk, samtidig som Tine investerer 240 millioner kroner i et distribusjonsselskap i USA.

Den opprinnelige hensikten med subsidieringen (å fjerne norske bønders overproduksjon av melk) innfris altså ikke. Er dette en ny milliardregning som norske skattebetalere skal dekke gjennom subsidier og overpriset ost?

For norske melkeprodusenter er vel ikke interessert i at Tine skal dekke investeringene for å få omsatt irsk melk?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer