KOMMENTARER

Arbeid og økonomi:

Skal det svartmales i valgkampen, er arbeidspolitikken et godt sted å starte

Problemene vi vil få med framtidas arbeidsliv er langt mer alvorlig enn det valgkampen gir inntrykk av, skriver Ola Magnussen Rydje.

Skal det svartmales i valgkampen, er arbeidspolitikken et godt sted å starte
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Selv om arbeid flopper som valgkampsak, er trendene i arbeidspolitikken urovekkende. Utenforskap, elendig tilstander i byggebransjen, en for stor andel unge uføre, eldrebølge, og den fallende sysselsettingsgraden vi har hatt siden årtusenskiftet byr på store problemer i årene som kommer. Når vi kombinerer det med de lange trendene på digitalisering og automatisering av arbeidslivet, som kan skrelle vekk tusenvis av arbeidsplasser, ser det enda styggere ut.

Flere av problemene kommer av at selv om teknologiutviklingen går raskt, skjer den ikke over natta. Selv om det er grunn til å være optimistisk over markedets evne til å tilpasse seg, og på ny skape arbeidsplasser i stor skala, kan ventetiden bli lang og tung å takle, slik den også var etter den forrige store industrielle revolusjonen. Forfatter og seniorredaktør i The Economist, Ryan Avent, beskriver det godt i boka «The Wealth of Humans»:

«Økonomien, og samfunnet, vil forsøke å tilpasse seg. Justeringene vil bety stagnerende lønninger for arbeidere, økende ulikhet, og en svakere og falmende tilknytning til arbeidslivet for mange andre». Det setter press på den norske fordelingspolitikken, som i stor grad er tuftet på arbeid og en sammenpresset lønnsstruktur. Legger vi til spådommen om at vi får om lag en milliard flere arbeidstakere på verdensbasis over den neste generasjonen, ser jeg ingen grunn til å la være:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer