NYERE DATO: Denne scenen i «Halvbroren» utspiller seg på 80-tallet, men dynetrekket er kjent for mange som har handlet sengetøy på Ikea de siste årene. Sengesettet var i salg fra 2008 til 2012. Foto: NRK/Monster
NYERE DATO: Denne scenen i «Halvbroren» utspiller seg på 80-tallet, men dynetrekket er kjent for mange som har handlet sengetøy på Ikea de siste årene. Sengesettet var i salg fra 2008 til 2012. Foto: NRK/MonsterVis mer

Skal dette sengesettet være fra 80-tallet?

Ikeas storselger tylles rundt hovedpersonene i «Halvbroren», men kom på markedet først i 2008.

(Dagbladet): «Halvbroren» er en seersuksess på NRK og har fått mye skryt for sin gjenskapelse av 40-tallet, 60-tallet og 80-tallet på tv-skjermen. Men selv med 67 millioner kroner til rådighet har ikke skaperne av serien unngått den type feil de mest detaljorienterte seerne reagerer på.

I en av scenene fra 80-tallet ligger Barnum (Nicolai Cleve Broch) og kjæresten Vivian (Agnes Kittelsen) drapert i en av storselgerne fra Ikeas sengetøysavdeling de siste åra - sengesettet «Andrea Satin», som ble lansert først i 2008.

Ifølge varehusets informasjonsavdeling var sengesettet ganske så populært fram til det ble erstattet av sengesettet «Palmlilja» i fjor sommer.

Tas vare på lite Regissør Per Olav Sørensen innrømmer at han har vært på shopping, men påpeker samtidig at Ikea ikke er oppfinner av blå dynetrekk med striper.

- Sengesett med disse fargene har eksistert siden 80-tallet, men i ulike mønster. Så det er godkjent, sier han.

- Det tas dessverre vare på veldig lite sengetøy fra 80-tallet her i landet. Men vi som er gamle nok til å ha hatt eget sengetøy på 80-tallet husker at det fantes slike den gangen også, humrer regissøren.

- Dette var så nært vi kom et sengetøy vi så på et bilde fra den tida. Det hadde akkurat de samme fargene, men litt andre striper, sier Sørensen, som er imponert over engasjementet rundt detaljer i serien som samlet over halvparten av tv-seerne i Norge da de to første episodene ble vist søndag.

Lover forklaring På Twitter har det vært flere reaksjoner på at Barnum, historiens forteller, skriver på elektrisk skrivemaskin i en falleferdig, strømløs koie. Men dette kommer det en forklaring på, lover regissøren.

- Det er helt riktig at det er en gåte hvordan han kan sitte i denne hytta med elektrisk skrivemaskin. Vi gjør et stort poeng ut av det når fortellingen kommer så langt at den tar igjen den ytre rammefortellingen, der fortelleren vises i korte flash, sier Sørensen, som også bestrider at Arnold Nilsen (Jon Øigarden) uttaler ordet «fisk» feil i henhold til Røst-dialekt, slik VG skrev om i går.

- Han sier jo ikke «fæsk». Han sier en mellomting mellom «fesk» og «fæsk», mener østfoldingen Per Olav Sørensen.

Når atter andre reagerer på sørlendingen Agnes Kittelsen østlandsdialekt, mener regissøren det dreier seg om en smakssak.