SKAL MENE OG SYNSE: Kringkastingsrådet fra venstre: Erlend Grimstad, Steinar Pedersen, May-Helen Molvær Grimstad, Frank Rossavik, Afshan Rafiq, Sigvald Oppebøen Hansen, Per Edgar Kokkvold (leder), Marvin Wiseth, Hannah Wozene Kvam (varamedlem), Finn Egil Holm, Line Gaare Paulsen(varamedlem), Kjersti Thorbjørnsrud (nestleder), Elin Ørjasæter og Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef). Medlemmene Mette Gundersen, Hallvard Moe og Beate Bø Nilsen var ikke til stede. 
 Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
SKAL MENE OG SYNSE: Kringkastingsrådet fra venstre: Erlend Grimstad, Steinar Pedersen, May-Helen Molvær Grimstad, Frank Rossavik, Afshan Rafiq, Sigvald Oppebøen Hansen, Per Edgar Kokkvold (leder), Marvin Wiseth, Hannah Wozene Kvam (varamedlem), Finn Egil Holm, Line Gaare Paulsen(varamedlem), Kjersti Thorbjørnsrud (nestleder), Elin Ørjasæter og Thor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef). Medlemmene Mette Gundersen, Hallvard Moe og Beate Bø Nilsen var ikke til stede. Foto: Anne Liv Ekroll / NRKVis mer

Skal diskutere alkohol og banning - igjen

Banning er en gjenganger i Kringkastingsrådet.

Banning, alkohol, samfunnsoppdraget, klagesaker og tre timer «fri dressur» står på dagsordenen når Kringkastingsrådet samler seg til møte i Bergen i dag.

Kringkastingsrådet skal tilsammen behandle 22 klagesaker i løpet av i dag og halve morgendager på sine møter i Bergen.

Sex ser ikke ut til å være tema i noen av klagene denne gangen, men gjengangerne alkohol og banning er med på sakslisten. De siste par årene har NRK fått rekordmange klager på banning på radio og i tv.

Bannes tre ganger så mye Det bannes tre ganger så mye på NRK nå som før, mener språkforsker. Programmene som går igjen i klagebunken er ifølge Dagbladet blant andre «Ikke gjør dette hjemme», «Stjernekamp», «Lilyhammer», «Nytt på nytt» og «Ut i naturen».

På rådsmøte i februar ble banning i NRK også grundig diskutert. Særlig etter programmet «Kjære søster» om tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen kom det mye kritikk for saftig banning.

NRK slapp unna med bannerefs selv om flere rådsmedlemmer ønsket klarere retningslinjer, skrev Dagbladet. 

Ikke kors, men banning Den såkalte korssmykkesaken fra NRK Sørlandet i fjor høst, førte til at antall klager til Kringkastingsrådet i 2013 doblet seg sammenliknet med året før. Hele 188 klagebrev ble registrert i løpet av to hektiske uker før rådets møte 2. desember 2013, opplyste NRK.

Mange kristne har reagert på NRKs korsnekt samtidig som det bannes mer i rikskringkastingen enn noensinne. Barnevakten mener at «biip» i stedet for banning kan være en løsning, slik de gjør det i USA og enkelte andre land, skrev den kristne avisa Dagen i desember.

Plages av banning Dag­lig leder i Familie og medier, Jarle Haug­land, har utfordret NRK til å ta grep for å få bort ban­nin­gen slik at en innstramning gjen­spei­les i prak­sis og ikke bare i hold­nin­ger. Den forrige lederen for Kringkastingsrådet, May-He­len Mol­vær Grim­stad, var opptatt av at NRK måtte ta noen skik­ke­li­ge språk­grep og vurdere hvorvidt programledere som banner, overhodet skal brukes.

Konfliktarena Er det riktig at det til stadighet er NRK som er arena for konflikter i det norske samfunnet?, spør Kringkastingsrådet på sitt møte i dag.

Enten det er valgkamp, politiske eller kulturelle stridssaker er NRK arenaen hvor «slagene» står. Er det bra? Vil det forbli slik?, spør Kringkastingsrådet. Stipendiat Trygve Svensson fra Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen innleder debatten, skriver NRK.

Samfunnsoppdraget I tillegg er det et par klager som går på NRKs samfunnsoppdrag, blant annet en klage over manglende dekning av grunnlovsendringene som ble vedtatt før sommeren. I tillegg har Senterpartiets Per Olaf Lundteigen klaget fordi han mener det var et brudd på samfunnsoppdraget når hans kronikk om grunnlovsspråket ble refusert på debattsidene Ytring.no, skriver NTB.

Debattredaktør Halvor Tretvoll orienterer om de redaksjonelle føringene for ytring.no.

Kringkastingsrådet som altså ledes av Per Edgar Kokkvold, behandler klager fra lyttere, seere og brukere av NRKs tilbud på radio, fjernsyn eller nett så raskt som mulig etter en fastlagt prosedyre.

NRKs mann: Tidligere leder i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er leder for Kringkastingsrådet.
NRKs mann: Tidligere leder i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er leder for Kringkastingsrådet. Vis mer