Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Mobbing

Skal du fortsette å være en mobber resten av livet, Harald Eia?

Kan hende har du et poeng innholdsmessig, men i formen er du en mobber – og da kan det være det samme med innholdet.

RASENDE: Harald Eia ble rasende da han leste i datteras KRLE-bok. - Den er så dårlig skrevet, at jeg ikke har opplevd makan, sier Eia i «Mandagsklubben» på TVNorge. Video: TVNorge Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag freste Harald Eia i «Mandagsklubben» mot en skolebok i KRLE som han mente ga liten mening og var uforståelig og dårlig skrevet. TVNorges skjermer lyste av glede fordi seertallene nå antakelig ville ta seg opp etter lang tid med laber kritikk og lave seertall. Siden har klipp fra sendingen florert i sosiale medier, og det var der jeg så det. Nok en gang Harald Eia som bølle!

Harald Eias kritikk av boka er muligens berettiget, men noe unyansert. Det er i hvert fall ikke en ferielektyrebok som kastes i sekken i siste liten på vei til Israel. Den sekundære effekt Harald Eia gjennom sin soloopptreden på «Mandagsklubben» gjør, er enda mer alvorlig i skolesammenheng.

Han viser i beste sendetid på eksemplarisk vis hvordan bedrive mobbing. Mobbing har vært en gjennomgangstrall i Harald Eias karriere. Med mange år bak seg har han satt scene for at det er helt greit å bedrive mobbing. Dette må du – Harald Eia – ta innover deg. Og du må skjerpe deg.

Jeg appellerer til deg, Harald, som far. For – som komiker og samfunnsdebattant er du Goliat og jeg David. Men som foreldre står vi på like fot. Og jeg er ikke enig i din oppførsel. Jeg mener at du som far oppførte deg dårlig forrige mandag. Du var et dårlig forbilde for dine barn, andre fedre, andres barn og andre mobbere og andre mobbeofre. Du som tar så stor plass i media må ta ansvar for din rolle og forvalte den på ansvarlig vis.

Og om du tenker at Torbjørn Røe Isaksen og Kunnskapsdepartementet tar feil når det nå satses ekstra for å bekjempe mobbing i skolen, så fortsetter du arbeidet ditt for mobbing. Men om du vil at barna dine og dine barns venner og mine barn og, ja, alles barn og voksne for den saks skyld fortjener en hverdag uten mobbing, ja, da må du nok endre deg litt. Modne litt. Og stopp en hal, før du tar på deg rustningen. Ta et lite innpust, husk noe av det du har lært i studiene dine, sett det sammen på en litt annen måte og tenk etter om jeg ikke har et poeng.

Du bedrev mobbing på tv, og alle lo. Det er ikke første gang. Med gru tenker jeg på livene til Jørgen Lorentzen, Finn Kalvik, Knut Arild Hareide, for å nevne noen, i kjølvannet av din mobbing i media.

Denne gangen var det forfatterne av KRLE-boka som var mobbeofrene.

Kan hende har du et poeng innholdsmessig, men i formen er du en mobber – og da kan det være det samme med innholdet. Det du viser er at det er greit å mobbe. Den tøffeste gutten i klassen gjør det jo! På tv. I beste sendetid. Det er ikke greit.

Et sted for en del år siden burde det ha skjedd noe med deg. En utvikling. En modning. Farskapet bruker å gjøre nettopp det. Skal du fortsette å være en mobber resten av livet, eller skal du ta et oppgjør med den biten av deg som komiker? Er du redd for at ingen kommer til å le? Ja, det kan hende. Jeg har sett det før, det er nettopp det at folk ler av mobberen som gjør at mobberen fortsetter.

Og ja Harald, nesten alle ler, men du er 51 år nå. På tide å slutte med det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!