«Skal du skrive om hvilke menn som tiltrekker meg, må du sette av en hel artikkel.»

- Seksuallivet er veldig viktig, men dagens ungdom... jeg tror de er gærne, jeg, sier Wenche Foss (81).

- Jeg leste nylig at 70 prosent av de hivsmittede er heterofile. 70 prosent!

Hun rynker pannen, trekker pusten.

- Du vet, de homofile har skjønt at hiv er farlig, de. Men de andre ungdommene... jeg tror de er gærne, jeg. Jeg mener ikke at de skal vente med å «gjøre det» til de er gift. En mellomting mellom i dag og da jeg var ung, kanskje. I dag synes jeg dog det er for meget av det.

Selv var ikke Wenche Foss noe utpreget dydsmønster.

- Jeg hadde veldig lyst, selvsagt.

Men Wenches mamma passet på. Hun appellerte til beilernes ridderlighet og møtte til og med opp som vaktbikkje da datteren ble bedt med til Continental av den sjarmerende skuespilleren Tore Foss. Han fikk kalde føtter, men Wenche hadde allerede tapt sitt hjerte. Til Continental. Hun er fortsatt stamgjest og har sitt eget lille hjørne bak baren der hun får sitte i fred. Og tenke tilbake. - Hva gjør dette til ditt jordbærsted? - Bortsett fra bilen (en ny Honda Civic) er Continental mitt annet hjem.Stedet har sjarm.Her får jeg være i fred hvis jeg vil det.- Når var du her sist? - I går.- Din beste sommer? - I år. Punktum. Jeg synes det er moro med korte svar.- Hvem var din første sommerkjæreste? - Hvordan i all verden skal jeg huske det, da?- Din første sommerjobb? - På Nationaltheatret, da jeg var 17 år.- Hva er det beste og verste med å være kjendis om sommeren? - Jeg trives som kjendis.Jeg følerat jeg gjør en god del nytte.- Hva slapper du av med om sommeren? - Arbeidet.

Uromantisk

- I forlovelsestiden fikk jeg omsider lov, ler Wenche.

Og blir alvorlig igjen.

- Dagens ungdom må ha det forferdelig vanskelig. Hadde jeg vært ung i dag, ville jeg ikke innledet et forhold før den utkårede var ett hundre prosent testet. Jeg ville forlange blodgiverkortet. Jeg tror jammen mange mener de ikke kan bli smittet. Ungdommen må tenke seg om før de har sex, de kan aldri være sikre på hvilke sykdommer partneren har.

- «Jeg er så veldig forelsket i deg, kan du være så snill og teste deg.» Det er kanskje ikke så veldig romantisk, men... nødvendig.

- Jeg er ikke noe flink med oppfordringer. Kan du ikke skrive noe om bedre forholdsregler, prevensjon og høyere seksualmoral?

Engasjert

Wenche Foss leser Dagbladet. Nærmere bestemt om trippeldrapssaken.

- Ingen av de fire siktede kan ha utført dette bestialske drapet, fastslår hun.

Wenche er engasjert i alt. Hun er en primadonna fritatt fra alle ordets belastede betydninger. Hun sankker om lokaliseringen av storflyplassen, den dårlige diksjonen til den nye generasjonen komikere, og så nevner jeg champagne...

- Jeg er så lei all denne skrivingen om Wenche Foss og champagne. Jeg er ikke gær'n etter champagne i det hele tatt.

Forfengelig

- Alt opptar meg. Jeg leser fire aviser hver dag og skulle gjerne hatt tid til Dagsavisen også.

Wenche er akkurat ferdig med rollen som Madame Helseth i fjernsynsteatrets innspilling av «Rosmersholm». Nå har hun seks prosjekter gående. Deriblant innspillingen av NRKs nye såpeserie Soria Moria som snart starter opp.

- Jeg angrer litt på den. Det blir travelt. Da er det godt å ha Se og Hør - så ser jeg hvor jeg har vært. Hi hi.

Fotografen ankommer.

- Å nei, bilder også. Vi får ta på oss litt lebestift og fikse oss, så får vi se. Jeg tror jeg tar en liten titt i speilet, er såpass forfengelig. Uff, jeg har ikke kam engang.

Wenche Foss går aldri på gata uten å være i godt humør. Folk har forventninger, og mange vil gjerne prate med henne.

- Jeg blir nesten forbauset når folk ikke hilser til meg, da tror jeg de er utlendinger.

Tida da hun «hadde sånne pupper» (hun peker oppover med hendene) er over. Nudistleiren i Frankrike glemmer hun likevel ikke.

- Jeg var svært ung og svært pen. Skjønt, jeg har alltid hatt komplekser for ansiktet mitt. Kroppen var fin. På den tiden var vi nudister når vi tok av BH-en. Det var veldig spennende, husker jeg. Interessant. Og når vi badet, kunne vi være helt nakne.

Øynene lyser som en tidsmaskin.

Rett fra levra

- Har du noen kjæreste nå, da?

- Nei, nei, ingen kjæreste... mange, nei da.

- Skal du skrive om hvilke menn som tiltrekker meg, må du sette av en hel artikkel. Nei, det vil jeg ikke si noe om. Det gjør ikke noe at de er skallet. Stemmer det.

Sønnen Fabian er i hvert fall en mann hun er fornøyd med.

- Han er topp.

Hun spisser munnen, presser pekefingeren mot tommelen og lager en runding.

Så spørs det hvor fornøyd barnebarnet er med en bestemor som kan være ubehagelig ærlig.

- Jeg hadde et langt foredrag for ham om farene ved hiv og slikt, men det må du ikke skrive, altså.

ENGASJERT: Wenche Foss er bekymret for ungdommens seksualmoral, men var ikke selv noe dydsmønster i ungdommen.