DEBATT

Skal en barnestemme få slutt på pels?

Måtte Erna, Siv, Trygve Slagsvold Vedum og Sylvi ta til seg hva Mathias sa til oss alle.

<strong>ÅRLIG MARKERING:</strong> Fakkeltog mot pels arrangeres i Oslo hvert år av NOAH. Her Charlotte Thorstvedt, Samsaya og Fam Irvoll i 2013.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅRLIG MARKERING: Fakkeltog mot pels arrangeres i Oslo hvert år av NOAH. Her Charlotte Thorstvedt, Samsaya og Fam Irvoll i 2013. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Hva vil vi ha?» «Tomme bur»! «Når vil vi ha det?» NÅ! Lørdag 14. november, stemmer fra over 7000 mennesker som går sammen i fakkeltog rundt om i landets store byer. Mennesker som mener pelsdyroppdrett er etisk utålelig og må forbys. Dette er tolvte gang at innbitte motstandere av en unødvendig næring tar seg tid til å vise sitt sinne over at vi i Norge ennå tillater en næring basert på dyreplageri som ikke tjener til annet enn pynt og forfengelighet.

Vel en million rev og mink må utholde sine liv i bitte små netting bur. Slutten er gass og strøm. Dyret blir flådd, pelsen preparert med helsefarlige kjemikalier. Nyrike i Kina og Russland får fjonge seg med norsk pels.

Fakkeltoget ender foran Stortinget, og appeller fra politikere proklamerer som før at næringen er uverdig og må forbys. Men denne gangen kommer det opp en gutt på ti år som også vil holde appell. Dette er hva han hadde reist fra Sørlandet til Oslo for å si:

«Dyrenes liv er like mye verdt som våre liv. Ingen ville sette et dyr i bur som de er glad i. Det er kjempedårlig gjort å sette dyr i bur for hele livet. Dyrene har følelser som oss, de kan bli lei seg, bli glade og lengte, og vil leke som vi gjør. Vi trenger ikke drepe dyr for pelsens skyld. Uten pels kan ikke dyrene overleve. Det kan vi. Vi har andre klær som holder oss varme. De fleste barn vet ikke at pels kommer fra dyr i bur som har levd der hele livet for å bli drept. Det visste ikke jeg heller. Nå vet jeg det. Jeg er barn og vet at pels fra dyr er galt. Dere voksne burde vite hva som er rett og galt. Jeg vil ikke gi opp. før det er slutt på å ha dyr i bur i Norge for pelsens skyld. Ja, for hele verden. Si nei til pels! Takk for meg.»

Da kom tårene. Takk for sannhetens ord fra et barn på 10 år.

Måtte Erna, Siv, Trygve Slagsvold Vedum og Sylvi ta til seg hva Mathias sa til oss alle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer