Skal erobre USA

Når Sondre Lerche flyr til New York i dag, starter han en av de mest tålmodige USA-lanseringer noen norsk artist har vært med på.

Debutalbumet «Faces Down» ble sluppet i USA allerede 17. september, med nytt coverbilde og bonussporet «Rosebud». Det har allerede høstet en positiv trestjerners anmeldelse i Rolling Stone Magazine.

Det er det Virgin-eide selskapet Astralwerks - med artister som Chemical Brothers, Basement Jaxx, Beth Orton, Fatboy Slim og Air i stallen - som skal bygge opp Sondre Lerche (20) som artist i USA.

<> SONDRE LERCHE <>
  • Født 5. september 1982
  • Spilte i bandet Side Effects tidlig i tenåra, og ble etter hvert oppdaget av bergensprodusent H.P. Gundersen
  • Fikk kontrakt med Virgin Records som 17-åring
  • Debuterte med EPen «You Know So Well» i februar 2001. Hans første album «Faces Down» kom i september samme år og fikk strålende kritikker overalt
  • Fikk Spellemannspris som beste nykomer 2002
  • «Faces Down» er nå lansert i Canada, England og en rekke andre europeiske land.
  • <>«Moden debut fra en ung artist som viser seg som en god klassisk popsmed», skrev Dagbladet om plata, og ga terningkast fem.

- Astralwerks er smarte og har visjoner, sier en svært godt fornøyd Sondre Lerche til Dagbladet.

- Og de har flotte artister i stallen fra før. Det gir meg sikkert mye oppmerksomhet fra de riktige folkene, tror Sondre.

Også Sondres bergenskollegaer Röyksopp og Kings of Convenience er knyttet til Astralwerks i USA, sistnevnte via franske Source, som gir ut «Faces Down» i England.

Bygges opp

I motsetning til tradisjonelle brask-og-bram-lanseringer skal Sondre Lerche bygges møysommelig opp som artistnavn i USA.

Målgruppa er i første omgang det unge og alternativorienterte collegepublikummet.

Undergrunnstilnærmingen er helt tilsiktet i et marked som er svært skeptisk til ikke-amerikanske artister. Selv engelske stjerner som Robbie Williams og Oasis har hatt store problemer med å «breake» i USA.

Tidkrevende

- Det amerikanske markedet er det som krever lengst tid. Det er mange ledd å overbevise før du kan selge plater der. Og det er farlig å gå for hardt ut. Dette handler også om å etablere Sondre som et navn opp mot hans neste skive, sier EMI/Virgin-direktør Per Eirik Johansen, mannen som ga Lerche platekontrakt allerede som 17-åring.

Johansens sterke posisjon i det internasjonale Virgin-systemet har sikret Sondre Lerche prioritert satsing i flere europeiske land.

Sondre selv har nøkterne forventninger i forhold til USA-satsingen.

New York-debut

- Plata er ute på et flott selskap. Anmeldelsene jeg har lest så langt, har vært virkelig hjertevarmende, og med tid og stunder vil jeg kanskje få sjansen til å kommunisere med et publikum der borte, sier Sondre ydmykt.

I morgen kveld New York-tid spiller han på klubben Tonic sammen med svenske Nicolai Dunger og den gamle American Music Club-sjefen Mark Eitzel, som en del av det gedigne bransjetreffet CMJ Music Marathon. Lørdag er det matinékonsert på CMJs egen scene på Hilton Hotel.

I mellomtida skal Sondre frese rundt i New York med kassegitaren på slep for liveopptredener på diverse viktige radiokanaler.

- I neste omgang handler det om å få Sondre med på en bra turné. En oppvarmingsjobb for den riktige typen artist blir viktig, mener Per Eirik Johansen.

- Hva slags type artist?

- Beck hadde vært perfekt. Akkurat det er nok umulig, men det er den typen artister vi har i tankene, sier Johansen.

<B>SKAL BLI STOR I USA:</B> Sondre Lerche leter ettert en bra artist å varme opp for. Drømmen kunne vært Beck, men det er visstnok nesten umulig.