DEBATT

Skal faen ikke nordlendinger få banne?

Jirde Ali kunne naturligvis heller ha valgt mer lokale gloser, som «Listhaug er en hæstkuk».

SA FUCK: Sumaya Jirde Ali har bannet. - Det er underlig at innvandringskritikerne, som påstår at de er ekstra opptatt av den norske kulturarven, viser så liten kulturforståelse at de liksom skal gå fullstendig i vranglås fordi en nordlending banner litt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SA FUCK: Sumaya Jirde Ali har bannet. - Det er underlig at innvandringskritikerne, som påstår at de er ekstra opptatt av den norske kulturarven, viser så liten kulturforståelse at de liksom skal gå fullstendig i vranglås fordi en nordlending banner litt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva ville reaksjonene i Norge blitt hvis en middelaldrende, meningssterk nordlending kalte Jonas Gahr Støre for en «hæstkuk» i festlig lag? Neppe så store, eller hva? Saftig bannskap er en selvsagt del av det nord-norske repertoaret. Ingen nord-norske kronikker, enten de handler om flybaser, oljeboring, Oslo-eliten, fiskekvoter eller veiutbygging, er komplett uten en ramsalt tittel full av lokale gloser.

Men de siste ukene har fjorårets vinner av prisen «årets bodøværing» fått ekstreme reaksjoner på sitt bannskap. Sumaya Jirde Ali skreiv «fuck politiet» på twitter i forbindelse med avsløringer av raseprofilering i Oslo-politiet, og sa «fuck Listhaug» da hun vant prisen for «årets stemme» av Natt og Dag. Det skulle hun ikke ha gjort.

Selv om hun seinere har sagt at hun angrer på å ha brukt stygge ord, har hennes kritikk av norske politikere og politi igangsatt en voldsom kampanje av hets, hat og trusler, særlig fra rasistiske nettsteder som Resett, men også fra Nettavisens spalter.

Om vi skal tro Resetts redaktør Helge Lurås har Jirde Ali sagt fra seg all rett til å debattere i offentligheten uten å møte rasisme, drapstrusler og hets, siden hun har sagt det forbudte og fæle ordet «fuck». I kommentarfeltet på Facebook kom det blant annet en kommentar fra en Resett-leser som ønsker å «Slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer