Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skal faen ikke nordlendinger få banne?

Jirde Ali kunne naturligvis heller ha valgt mer lokale gloser, som «Listhaug er en hæstkuk».

SA FUCK: Sumaya Jirde Ali har bannet. - Det er underlig at innvandringskritikerne, som påstår at de er ekstra opptatt av den norske kulturarven, viser så liten kulturforståelse at de liksom skal gå fullstendig i vranglås fordi en nordlending banner litt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SA FUCK: Sumaya Jirde Ali har bannet. - Det er underlig at innvandringskritikerne, som påstår at de er ekstra opptatt av den norske kulturarven, viser så liten kulturforståelse at de liksom skal gå fullstendig i vranglås fordi en nordlending banner litt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva ville reaksjonene i Norge blitt hvis en middelaldrende, meningssterk nordlending kalte Jonas Gahr Støre for en «hæstkuk» i festlig lag? Neppe så store, eller hva? Saftig bannskap er en selvsagt del av det nord-norske repertoaret. Ingen nord-norske kronikker, enten de handler om flybaser, oljeboring, Oslo-eliten, fiskekvoter eller veiutbygging, er komplett uten en ramsalt tittel full av lokale gloser.

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Men de siste ukene har fjorårets vinner av prisen «årets bodøværing» fått ekstreme reaksjoner på sitt bannskap. Sumaya Jirde Ali skreiv «fuck politiet» på twitter i forbindelse med avsløringer av raseprofilering i Oslo-politiet, og sa «fuck Listhaug» da hun vant prisen for «årets stemme» av Natt og Dag. Det skulle hun ikke ha gjort.

Selv om hun seinere har sagt at hun angrer på å ha brukt stygge ord, har hennes kritikk av norske politikere og politi igangsatt en voldsom kampanje av hets, hat og trusler, særlig fra rasistiske nettsteder som Resett, men også fra Nettavisens spalter.

Om vi skal tro Resetts redaktør Helge Lurås har Jirde Ali sagt fra seg all rett til å debattere i offentligheten uten å møte rasisme, drapstrusler og hets, siden hun har sagt det forbudte og fæle ordet «fuck». I kommentarfeltet på Facebook kom det blant annet en kommentar fra en Resett-leser som ønsker å «Slå ring om henne, søl bensin og tenn faklene».

Det er underlig at innvandringskritikerne, som påstår at de er ekstra opptatt av den norske kulturarven, viser så liten kulturforståelse at de liksom skal gå fullstendig i vranglås fordi en nordlending banner litt. Jirde Ali kunne naturligvis heller ha valgt med lokale gloser, som «Listhaug er en hæstkuk», eller «Politet burde henges på hjell», for å understreke at det faktisk er årets bodøværing 2017 som snakker.

Sumaya Jirde Ali må kunne delta fritt og fryktløst i norsk offentlig debatt uten å trenge å gå med voldsalarm, motta drapstrusler, voldtektstrusler og voldsfantasier. Og ikke minst: det må da for faen være lov for en nordlending å banne litt. Og som en sørlending har jeg bare en ting å si til alle dere hatefulle og hetsende mennesker der ute som ikke forstår hverken folkeskikk eller norsk kultur: fy fabian, det der synes jeg ikke noe om.

1. mars klokken 11.55: Fjerde avsnitt endret fra «Lurås har for eksempel godkjent» til «I kommentarfeltet på Facebook kom det blant annet»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!