DEBATT

Skal femåringer måles i barnehagen?

Det å beskrive et barns språk er en kompleks oppgave som innebærer faglige valg og forenklinger.

SPRÅKMÅLING: - Det finnes i dag et stort antall verktøy som beskriver små barns språk, skriver Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto / NTB Scanpix
SPRÅKMÅLING: - Det finnes i dag et stort antall verktøy som beskriver små barns språk, skriver Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge forskning bidrar norske barnehager positivt til barns læringsresultater. Barn som har gått i barnehage har bedre språk, og gjør det bedre på skolen, enn barn som ikke har gått i barnehage. Regjeringen ønsker å forsterke effekten ved å gjøre barnehagene bedre. Det er en god ambisjon.

Regjeringen har i en melding til Stortinget foreslått tiltak som i hovedsak retter seg mot femåringer i barnehagen. De ønsker en førskole for de eldste. Et av tiltakene som skaper debatt, er en såkalt «språknorm» for femåringers språk. Statsråden har sagt at ingen barn skal måles opp mot en slik norm. Vårt spørsmål blir: Hva i all verden skal man da bruke en norm til?

Slik er normen beskrevet i meldingen: «Normen skal beskrive typisk språkkompetanse hos femåringen ut fra språkets tre komponenter: form, innhold og bruk ... Rammeplanen må operasjonalisere disse sidene ved barns språk i målformuleringer ...».

Dagbladet sier i en leder at Utdanningsforbundet bør hilse velkommen tiltak som kan gjøre de ansatte mer bevisste på hva som er godt språk for femåringer. Ja visst, det gjør vi. Det finnes i dag et stort antall verktøy som beskriver små barns språk - de fleste barnehager bruker slike. Diskusjonen de siste årene har ikke gått på om slike bør brukes, men om hvem som bør avgjøre hva som brukes og på hvilke barn. Disse verktøyene er alle eksempler på at det oppstilles normer for barns språk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer