Skal fenge ungdommen

For første gang er det skrevet en biografi om Sigrid Undset rettet mot ungdom.

Nå skal ungdommens interesse for litteratur vekkes.

Anne B. Ragde var i full gang med sin egen roman da hun fikk en telefon fra Gyldendal Tiden med spørsmål om å skrive en biografi om Sigrid Undset. Vanligvis er det ingenting som stopper Ragde når hun først har startet arbeidet med en bok. Men denne sjansen ville hun ikke la gå fra seg.

- Jeg ser på det som et privilegium å få lov til å skrive denne boken, selv om jeg ikke visste hvordan jeg skulle få tid til det. Det endte med at jeg omdisponerte arbeidet mitt i hele fjor for å få tid til å skrive boken, sier Ragde til NTB.

«Jenny» gjorde inntrykk

Biografien om Sigrid Undset ble lansert under årets Kristindager i kirkeruinene på Husaby i Sør-Trøndelag lørdag. Kristindagene er en markering omkring Sigrid Undsets trilogi «Kristin Lavransdatter». Etter at Kristin ble gift med sin Erlend Nikolausson slo de seg ned på hans slektsgård Husaby i Skaun.

Trilogien om Kristin Lavransdatter er kanskje de meste kjente bøkene til Sigrid Undset, og ofte folks første møte med forfatteren, men for Anne B. Ragde var det annerledes.

- Sigrid Undset har gjort et stort inntrykk på meg. Hun åpnet øynene mine for litteratur, da jeg leste «Jenny» som 15-åring, sier hun.

Og det er nettopp denne følelsen Ragde ønsker å formidle videre i sin bok om Sigrid Undset.

- Sigrid Undset er en super innfallsvinkel til litteratur for ungdom. Hun skriver lett, spennende og det skjer noe hele tiden, og det er jo det ungdom vil ha, sier hun.

En forfatter av kjøtt og blod

Da Anne B. Ragde skulle begynne arbeidet med biografien om Sigrid Undset, leste hun igjennom alt Undset har skrevet. Hun startet med diktene Undset skrev som tenåring, og forsatte å lese hennes romaner og noveller kronologisk.

- Det var interessant å lese et forfatterskap på denne måten. Det er tydelig å se hvordan hun blir mer og mer moden etter hvert som årene går. Og hvordan hennes liv reflekterer hennes arbeid, sier Ragde.

Ragde tror at ungdom vil bli inspirert til å lese litteratur dersom de føler at de kjenner forfatteren.

- Jeg prøver å få leseren til å forstå at nobelprisvinner Sigrid Undset var et levende menneske av kjøtt og blod. På den måten håper jeg å få vekket unge menneskers interesse ikke bare for Sigrid Undset, men for litteratur, sier Ragde.

Sigrid Undset ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1928.

Hadde prøvelesere

Ragde forteller at hun ikke er så opptatt av hva kritikerne mener om boken. Hun er mer opptatt av hvordan den blir mottatt av leserne. Hennes mål med boken er at den skal inspirere leserne til å fortsette å utforske Sigrid Undsets forfatterskap.

- Her vet jeg at jeg har lyktes. Da jeg skrev boken, hadde jeg åtte prøvelesere. De ga meg tilbakemeldinger på at boken traff dem. Til og med de tre guttene synes den var fengende, sier Ragde.

(NTB)

BRYR SEG OM LESERNE: Anne B. Ragde er ikke er så opptatt av hva kritikerne mener om boken. Hun er mer opptatt av hvordan den blir mottatt av leserne.Foto: SCANPIX