Skal filmatisere Treholts historie

- Vi har tett dialog med Arne Treholt selv, sier filmselskapet.

(Dagbladet.no): I løpet av det siste døgnet har flere medier meldt at produksjonsselskapet Friland jobber med en filmatisering av spiondømte Arne Treholts historie.

Treholts forsvarer gjennom sju år, Arne Haugestad, forteller til TV 2 at han har bistått Friland med arbeidet, skriver NTB.

- Jeg har hjulpet til med å skaffe blant annet Arne Treholts politiforklaringer og rettsboken fra forhandlingene, forteller Haugestad, som også mener at Treholts historie er uten sidestykke i Norge.

Bekrefter prosjektet
Christian Fredrik Martin i filmproduksjonsselskapet Friland bekrefter overfor Dagbladet.no at det jobbes med en filmatisering av Treholts historie, men mener det er for tidlig å kommentere prosjektet ytterligere.

- Jeg kan bekrefte at vi jobber med prosjektet, men det er ikke slik at filmen kommer på kino i morgen, sier Martin til Dagbladet.no.

- Vi har tett dialog med Arne Treholt selv og hans forsvarer Arne Haugestad, i tillegg til svært mange andre.

Filmselskapet har opsjon på Treholts selvbiografiske bok «Gråsoner», som kom ut i 2004. Men ifølge Martin vil sannsynligvis bare en liten prosent av innholdet benyttes i en eventuell filmatisering.

Ble benådet

Arbeidet med spillefilmen er ennå på manusnivå, men produksjonsselskapet ønsker ikke å informere om hvem som skriver på dette, og heller ikke om når filmen planlegges ferdigstilt.

BLE DØMT: Arne Treholt i retten i 1985. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje. Foto: ODD H. ANTHONSEN
BLE DØMT: Arne Treholt i retten i 1985. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje. Foto: ODD H. ANTHONSEN Vis mer

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel i 1985 - for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet av helsemessige grunner i 1992.

For tida venter Treholt på konklusjonen fra Gjenopptakelseskommisjonen, som skal avgjøre om spiondommen skal prøves på nytt, melder NTB.

Selskapet Fenris film og regissør Marianne Kleven jobber parallelt med en dokumentar om Treholts forsøk på å få sin sak gjenopptatt. Filmen skal etter planen ferdigstilles i løpet av 2008.

BLIR SPILLEFILM: - Men det er ikke slik at filmen kommer på kino i morgen, sier Christian Fredrik Martin i produksjonsselskapet Friland.