DEBATT

Debatt: Fritt skolevalg

Skal flaks avgjøre Oslo-ungdommens framtid?

Alle modellene for ny inntaksordning fra Byrådets utvalg baserer seg enten på loddtrekning, kvotering, spillteori eller kombinasjoner av disse.

FRITT SKOLEVALG: Alle partiene i byrådet slår i sine nye programmer fast at dagens ordning med fritt skolevalg skal avvikles. SV ønsker for eksempel at karakterer ikke skal telle i det hele tatt, skriver innsenderen. På bildet Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
FRITT SKOLEVALG: Alle partiene i byrådet slår i sine nye programmer fast at dagens ordning med fritt skolevalg skal avvikles. SV ønsker for eksempel at karakterer ikke skal telle i det hele tatt, skriver innsenderen. På bildet Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Utdanningsforbundet er en partipolitisk uavhengig fagforening for pedagogisk personale innenfor alle utdanningsnivå,» slås det fast på forbundets egne nettsider.

Hvis forbundet definerer «partipolitisk uavhengig» som at de like gjerne støtter SV, som Ap og Rødt har de langt på vei sine ord i behold.

I Oslo ser vi at forbundet stadig bruker de samme eksemplene og den samme retorikken, ofte ord for ord, som utdanningsbyråd Inga Marte Thorkildsen fra SV når de uttaler seg om brennaktuelle politiske skolesaker. De deltar i debatten som om de var et lojalt støtteparti til byrådet, og ikke en «partipolitisk uavhengig» fagforening. Det er rett og slett vanskelig å se hvor byrådet slutter, og Utdanningsforbundet begynner.

Leder av Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, går i Dagbladet i rette med undertegnede etter at jeg i samme avis har gjort det klinkende klart at Høyre aldri vil støtte loddtrekning eller kvotering som alternativ til dagens ordning med fritt skolevalg ved opptak til videregående skole.

Alle partiene i byrådet slår i sine nye programmer fast at dagens ordning med fritt skolevalg skal avvikles. SV ønsker for eksempel at karakterer ikke skal telle i det hele tatt. Skjefstad mener likevel jeg er lite etterrettelig når jeg advarer mot at utvalget og byrådet vil erstatte fritt skolevalg med en inntaksordning basert på loddtrekning og kvotering fordi «byrådet ikke har konkludert med hvordan en ny inntaksordning skal være.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer