Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal fronte Edvard Grieg

Svein Berge i Röyksopp skal fronte at det er 100 år siden Edvard Grieg døde neste år.

GRIEG-TILHENGER: Röksopp vil ikke kalle seg Grieg-fan, men er absolutt tilhenger av bergenskoponisten. Foto Frank Karlsen
GRIEG-TILHENGER: Röksopp vil ikke kalle seg Grieg-fan, men er absolutt tilhenger av bergenskoponisten. Foto Frank Karlsen Vis mer

– Jeg vil kanskje ikke kalle meg fan, men jeg er absolutt tilhenger, sier Berge til Bergensavisen. Han var ett av ni styremedlemmer som fikk utdelt Griegs lykkefrosk av Bergens kulturbyråd Henning Warloe på Troldhaugen fredag. Anledningen var etableringen av styret i «Grieg 07 AS».

Selskapet skal stå for nasjonal og internasjonal markering av at det er 100 år siden Edvard Grieg døde neste år.

– Enhver som klarer å skape vakker musikk har en stjerne hos meg. Og så er det jo noe med det at Grieg var en liten nordmann med bart som bodde på et sted som heter Troldhaugen, sier Berge til Bergensavisen.

Vil ikke sample Grieg

Styret skal ledes av Herman Friele og ellers teller navn som blant annet Harmoniens Lorentz Reitan. Fredag hadde de sitt første møte. I tiden fremover skal planlegge det påtroppende Greig-året.

Men menyen kommer ikke til å romme noen form for Grieg-sampling i Röyksopp-regi. Svein Berge og Torbjørn Brundtland er ikke tilhengere av å plukke deler av gamle verk og bruke dem i en ny form i sin musikk.

– På det punktet er vi av den gamle skolen. Litt sånn don\'\'t mess with the classics, sier

Berge.

"GAMMELDAGS":  Steinar Berge i Röyksopp kommer aldri til å sample noen av Griegs verker. Foto: Scanpix
"GAMMELDAGS": Steinar Berge i Röyksopp kommer aldri til å sample noen av Griegs verker. Foto: Scanpix Vis mer

Håndplukket

Fredagens seremonielle markering i Grieg-villaen på Troldhaugen, var en overlevering av stafettpinnen fra Bergen kommune til styret.

– Dere er håndplukket, og vi vet at dere er de rette. 16. mai fikk vi en bekreftende faks fra kulturminister Trond Giske om at dette selskapet skal ha hovedansvaret for Greig-året, sa Warloe.

Deretter delte han ut kopier av Griegs lykkefrosk til alle styremedlemmene.

– Grieg var en litt nervøs mann. Foran reiser og forestillinger pleide han å gni litt på sin lykkefrosk.

(ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media