Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skal gjøre oss stolte av landet vårt

De nye norske passene skal være en del av folkesjela, sier designerne bak.

TRE FARGER: De nye passene kommer i tre farger, og ultraviolett lys fremkaller et nordlyslignende design inni passet. Foto: Neue Design Studio.
TRE FARGER: De nye passene kommer i tre farger, og ultraviolett lys fremkaller et nordlyslignende design inni passet. Foto: Neue Design Studio. Vis mer

(Dagbladet): De nye designet på de norske passene hylles verden over.

Både den britiske avisa The Guardian, og flere design- og trendmagasiner, er rause i beskrivelsen av utseende på våre nye pass

Passene er lagt i pennen av Neue Design Studio i Oslo, som vant designkonkurransen.

- Helt fantastisk Skaperne av våre nye reisepapirer er også fra seg av begeistring over den gode tilbakemeldingen fra inn- og utland.

- Det er jo helt fantastisk at både presse og publikum setter pris på konseptet, sier Gøril Kvamme, daglig leder i Neue om oppmerksomheten.

- Vi har lykkes med å få frem noe som er både relevant og allment akseptert. Enkelthet er ofte det beste, legger hun til.

Kvamme er opptatt av at de nye passene skal gjøre oss stolt av å være norsk.

- Et pass er en av de sterkeste identitetsbærerne en nasjon har, noe som hjelper oss være stolt av å være norsk. Et norsk pass skal være tett knyttet til folkesjela vår, og man skal føle eierskap og behandle det som det verdidokument, sier hun.

Skal være som ei bok Mange har latt seg spesielt begeistre av nordlyset som grensepoliti kan fremkalle i de nye passene ved å bruke ultrafiolett lys. Kvamme sier den ideen kom fra en tanke om at hele landet måtte representeres i passdesignet.

- Dette med lys og mørke er jo noe vi i Norge er godt kjent med, vi har et tett forhold til sollys her til lands. Det er kanskje mer eksotisk for utlendinger.

Kvamme drømmer om passene hennes firma har tegnet skal brukes som en slags livsbok for oss alle, til tross for at noen utenlandske nettsteder allerede har kalt passene så flotte at nordmenn neppe vil ha stempel i dem.

- Konseptet spiller opp under å bruke passet som ei bok, hvor side til side er et oppslag slik at passet presenterer historien om det norske landskap, sier hun.

 

NORDLYS: Mange passkontrollører vil få kose seg med et lite stykke norsk nordlys i årene som kommer. Foto: Neue Design Studio.
NORDLYS: Mange passkontrollører vil få kose seg med et lite stykke norsk nordlys i årene som kommer. Foto: Neue Design Studio. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling